NRK Meny
Normal

– Trusselen gikk på liv og helse

En 15 år gammel gutt ble like før midnatt pågrepet av politiet i Ålesund mistenkt å ha fremsatt en alvorlig trussel på et nettforum.

Stabsjef i politiet, Ingmar Farstad

Politiinspektør Ingmar Farstad i politiet sier at politiet tar alle trusler på alvor og vil aksjonere på trusler som kommer på internett.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Trusselen ble oppfanget av Kriminalpolitisentralen i Oslo mandag ettermiddag. Trusselen rettet seg mot et skolemiljø i Norge, men var ikke spesifikk på hvilken skole.

– Det var et bredt spekter over trusselen, det var ikke en spesifikk skole eller aldersgruppe, men det gikk på liv og helse, sier politiinspektør Ingmar Farstad i politiet.

Kripos oppfattet det som en meget alvorlig sak som det hastet å få avklart og både Politiets sikkerhetstjeneste og samarbeidende polititjenester i andre i andre land ble brakt inn i bildet. Til slutt var det internasjonalt politisamarbeid som ga resultater. En tjenestemann fra en polititjeneste i utlandet kunne fortelle at trusselen hadde kommet fra en dataenhet med såkalt IP-adresse i Ålesund kommune.

15-åringen hadde tilgang på denne maskinen gjennom skolen og med hjelp fra lokale aktører kunne politiet i Ålesund identifisere vedkommende sent mandag kveld.

– Ville ikke skade noen

Gutten satt i natt i avhør på Ålesund politistasjon. Der innrømmet han at det var han som hadde skrevet trusselen, men at det var ment som en spøk. Han forsikret politiet om at han ikke hadde til hensikt å skade noen.

– Det kan virke som han ikke var klar over rekkevidden av det han skrev, opplyser politiet i en pressemelding.

15-åringen ble løslatt etter avhør og fikk reise hjem.

– Snakk med barna

Politiet vil ikke opplyse hvilke nettsamfunn trusselen ble lagt ut på, men sier det er et nettsamfunn veldig mange bruker.

– Når man legger ut trusler på nettet, selv om man ikke er alvorlig, så blir det oppfattet og fanget opp og det blir aksjonert mot det. Så vi vil sterkt oppfordre folk til å ikke gjøre det, sier Farstad.

Nå oppfordrer politiet foreldre til å ta en ekstra prat med barna sine.

– Det er mange foreldre flinke til også, men dette må man ha jevnlige samtaler om og fortelle om konsekvenser, sier Farstad.

Ålesund politistasjon vil etterforske saken videre.

– Så vil den videre etterforskningen vise hvilke steg vi må ta, sier Farstad.