NRK Meny
Normal

- Enkelte eigarar har drive ein svertekampanje mot Tussa

– Enkelte eigarar i Tussa har drive med ein svertekampanje mot selskapet i media og prata ned verdien, seier styreleiar Svein Gjelseth.

Generalforsamling i Tussa

I dag var det generalforsamling i Tussa.

Foto: Øyvind Johan Heggstad / NRK

I dag var det generalforsamling i kraftselskapet Tussa, og temperaturen var høy. Ei av problemstillingene under møtet var om eierne skal få utbytte når selskapet går med underskudd.

Minus 16 millioner

Tussa hadde i fjor eit underskudd på 16 millioner kroner og har informert de sju eierkommunene, Ørsta, Volda, Herøy, Ulstein, Hareid, Sande og Vanylven, om at dei ikke ville betale ut utbytte. Det har vakt sterke reaksjoner fra kommunene, som har lagt inn utbytte i sine budsjett.

Særlig Ørsta og Herøy som er de største aksjonærene og har rent flertall i Tussa, var svært kritiske.

LES OGSÅ:

Svertekampanje

– Enkelte eigarar i Tussa har drive med ein svertekampanje mot selskapet i media, seier styreleiar Svein Gjelseth, som understrekar at han pratar på vegne av seg selv.

Han mener det er veldig uheldig at eierne snakker ned verdiene i media. Han vil ikke gå ut med enkeltnavn, men er klar i sin tale.

– Herøy kommune har ikkje vært beskjedne i denne sammenhengen her.

Han meiner at det å betale ut utbytte når Tussa går med underskudd, er helt på grensa av hva som er forsvarlig. Han hevder også at eierne er med på å snakke ned prisen på verdien av Tussa.

Ordfører Arnulf Goksøyr var fullt klar over at mye av kritikken fra Gjelseth var rettet mot han.

– Jeg synes det var et interessant utspill. Jeg har fulgt med Tussa i veldig mange år. Eierne har blitt irettesatt av administrerende direktør, uten at jeg skal fortelle hva det gjaldt. Men det har aldri vært sånn at styreleder har sagt til administrerende at hans rolle ikke er å tilrettesette oss, men å kanskje heller lytte til eierne sine, forteller han.

LES OGSÅ:

Vil ha utbytte

Ørsta og Herøy, som eig 37 og 17 prosent av aksjene i selskapet, tok på møtet til orde for eit utbytte på 22 millioner kroner, men det formelle vedtaket skal gjørest på ei ekstraordinær generalforsamling senere i år.

Først skal Tussa selge aksjer for å ha råd til å betale ut utbytte.

– Vi er i konkret dialog med en kjøper, bekrefter styreleder Svein Gjelseth.

Gjeldseth er ikke glad for at eierne krever utbytte i år.

– Det er klar at når vi har minus i regnskapet så er det rimelig tøft å oppleve at eierne har vært ute og sagt at dette bryr vi oss ikke særlig om, vi krever et utbytte, sier han.

Neste år skal Herøy bare ha en representant i styret for Tussa, noe som betyr at Gjeldseth skal ut av styret.

Goksøyr har ingen problemer med å kreve utbytte fra Tussa.

– Tussa er på lang nær konkurs, de har 25 prosent i egenkapital. De kan godt justere den kapitalen og la være å investere i utenforliggende foretak. Dette er en valgt strategi fra styret og ledelse, den mener jeg de kan korrigere, sier han.