Hopp til innhold

– Vi lærte mye av sammenslåinga mellom Frei og Kristiansund

Ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard (Ap), tror erfaringene fra sammenslåinga mellom Kristiansund og Frei i 2008 kan bli svært nyttige når forhandlingene om sammenslåing mellom nordmørskommunene starter.

Kjell Neergaard

- En sammenslåing mellom to eller flere kommuner tar tid, sier ordfører i Kristiansund, Kjell Neergaard (Ap).

Foto: Roar Halten / NRK

Telemarksforskning har kartlagt ulike alternativer. Kommunene må gjøre vedtak før sommeren.

Neergaard mener de lærte mye av den prosessen som ble gjennomført i forbindelse med sammenslåinga mellom Kristiansund og Frei.

– Ikke bruk kjøttvekta

– Den gangen bestemte vi oss for at fellesnemnda skulle bestå av like mange fra hver kommune. Det tror jeg var lurt. Vi fikk fikk livlige diskusjoner med 11 fra hver kommune, og det gjorde at vi endte opp med riktig vedtak. En annen erfaring som vi gjorde, var hvor viktig det er med informasjon under hele prosessen. Vi feilet litt i starten, men det tok seg opp etterhvert, og det var noe lærte veldig mye av, sier Kjell Neergaard.

– Så det er viktig å ikke bruke kjøttvekta?

– Det er veldig viktig. Vi har ulike meninger, men må kunne diskutere oss frem til hva som er felles beste for oss alle, sier Neergaard.

Knapt flertall i Frei

Sammenslåing Kristiansund og Frei

Daværende kommunalminister Erna Solberg besøker Frei i forbindelse med folkeavstemningen. Til høyre: Daværende ordfører i Kristiansund, Dagfinn Ripnes (H).

Foto: Kjell Herskedal, Herskedal, Kjell / NTB scanpix

Det er snart åtte år siden Kristiansund og Frei ble slått sammen til en kommune. Debatten hadde pågått i mange år, og spenningsmomentet var om folk i Frei ønsket å bli en del av bykommunen Kristiansund.

Det var ingen selvfølge at det skulle gå den vegen, men et knapt flertall på 51,5 prosent i Frei sa ja til sammenslåing under folkeavstemningen i 2004. I dag er stemningen en helt annen.

– Jeg hører ingen som vil tilbake til det gamle. Også politikere som bor på Frei i dag sier at det var et riktig valg vi gjorde den gangen. Det var selvfølgelig både negative og positive ting som skjedde, men i hovedsak har det gått veldig bra, sier ordfører Kjell Neergaard.

– Er du glad for at dere har gjort disse erafringene når dere nå skal arbeidet videre med kommunereformen?

– Jeg er veldig glad for det. Vi har jo lært at ting tar tid. Å fatte et vedtak er en ting, men det er etterpå at jobben begynner. Da skal en bygge sammen ulike kulturer og ulike enheter. Det er en tidkrevende og grundig prosess som jeg er glad vi har vært gjennom, sier Neergaard.

Roser Kristiansund

En engasjert fylkesmann Lodve Solholm tegner og forteller

- Andre kommuner har mye å lære av Kristiansund, sier fylkesmann Lodve Solholm

Foto: Trond Vestre

Fylkesmann Lodve Solholm mener andre kommuner kan ha mye å lære av historien om Kristiansund og Frei som ble en felles kommune i 2008.

– Jeg oppfordrer alle til å ta kontakt med Kristiansund for de har gjort så mye riktig i den prosessen, sier Lodve Solholm.

Kristiansund og Frei har vært gift i snart åtte år, nå kan det bli grønt lys for nye giftemål på Nordmøre. Kristiansund, Averøy og Tingvoll kan bli en felles kommune i fremtiden, men Kristiansund-ordføreren går enda bredere ut.

Geografiske utfordringer

Kommunesammenslåing Nordmøre

Ordførere og rådmenn på Nordmøre var samlet 5.november for å diskutere kommunesammenslåing

Foto: Trond Vestre / NRK

Kommunekartet kan bli radikalt endret på Nordmøre. Men der Kristiansund og Frei var nære naboer med tett geografisk kontakt, vil en storkommune på Nordmøre kunne by på store geografiske utfordringer.

– Det er veldig krevende for det er store avstander. Bare se på forslag om å slå sammen Aure, Hemne og Snillfjord hvor det er to og en halv times kjøring fra ende til ende i kommunen. Og det er langt fra Kristiansund til Øvre Surnadal. Så avstander har litt å si, det skjønner jo alle, sier Kjell Neergaard.