- Vi har vært utrolig heldig

Mange AUF-ere kommer aldri hjem igjen etter massakren på Utøya. Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen (AP) sier de er utrolig heldige som får alle sine ungdommer hjem.

Per Kristian Øyen

Ordfører i Kristiansund, Per Kristian Øyen (AP)

Foto: Aina Rødal / NRK

- Vi er utrolig glad for at alle våre kom hjem. Vi vet at mange AUF-ere aldri kommer hjem til sine kommuner igjen, så vi har vært utrolig heldig, sier Øyen.

Paradis

Per Kristian Øyen har selv vært på Utøya ved flere anledninger. Han husker øya som et paradis

- Det er mange i min generasjon som har vært på Utøya. Det er et paradis for AUF-ere der man treffes på sommeren. Man har det artig, men det er selvfølgelig også litt politikk og alvor. Det er en fredelig plett som nå er gjort om til en massakre øy, og det er helt utrolig trist, sier Øyen.

- Hvordan støtteapparat har dere satt opp i Kristiansund?

- Vi har invitert de som var på Utøya med pårørende til en samling i dag, hvor de vil få treffe psykologer og få den nødvendige bistanden de har behov for.

Hvor lenge tilbudet i Kristiansund vil vare må hjelpeapparatet avklare etter hvert. Men Øyen tror det vil ta tid.

- Det er mange individuelle behov og ungdommene våre reagerer forskjellig på det som har skjedd, sier Øyen.

Politiuniform Utøya
Foto: Montasje

Trenger støtte

Øyen tror det viktigste nå er at ungdommene som var på Utøya får snakke om det forferdelige de har opplevd.

- Hjelpeapparatet gjør kanskje dette på den aller beste måten, men her kan også foreldre og venner stille opp, slik at de får prate om det avskyelige de har opplevd.

- Men hvordan skal folk som kjenner ungdommene gå frem?

- Det er vanskelig å ha et godt fasitsvar på det, men jeg tror ikke at folk skal holde seg unna. Jeg tror det er viktig å i hvert fall ta kontakt med pårørende, slik at de kan føle og kjenne på at de har støtte rundt seg.

- Er det noe spesielt som kommer til å skje i Kristiansund nå?

- Jeg syntes det er viktig at alle som tar avstand fra terroren og er for demokratiet og de demokratiske prinsippene, får lov til å delta i en markering. Vi planlegger et fakkeltog onsdag kveld, hvor vi inviterer alle som vil være med, sier Øyen.

For at AUF-ere som ikke var på øya og for de som var det skal kunne treffes vil det også være en samling etter fakkeltoget.

Åpen kirke

Kirken vil også være åpen hele uka for de som ønsker det. Der blir det mulig å tenne et lys for de som har gått bort, men også tenne et lys for at det fortsatt er håp for demokratiet, sier Øyen.

- Jeg tror alle nå må stå sammen og ta vare på hverandre og gi hverandre støtte, og ta avstand fra det avskyelige som vi har opplevd, avslutter Øyen.