- Vi skal tilbake til Utøya

Sentralstyremedlem i AUF, Fredric Holen Bjørdal, sier at AUF skal tilbake til Utøya.

Fredric Holen Bjørdal

Fredric Holen Bjørdal sitter i sentralstyret i AUF.

Foto: Aina Rødal / NRK

- Å reise tilbake er den beste måten å vise respekt for dem som omkom. Det vil vise at demokratiet og det vi tror på er sterkere.

21-åringen fra Ørsta var en av de som kom fra tragedien på Utøya med livet i behold. Han stod på kjøkkenet og lagde mat til 600 ungdommer da de første skuddene ble løsnet.

- Mange vil nok ha problem med å reise tilbake. Det vil bli tøft for meg også. Vi skal tilbake på øya, og jeg er overbevist om at vi på sikt vil komme styrket ut av dette.

- Vil bli krevende

Det er her mange møter sine politiske forbilder for første gang og mange finner også sin livsledsager.

- Tiden fremover vil bli krevende for AUF som organsasjon, men ikke minst for alle enkeltpersonene, men jeg tror vi skal greie det.

- Alle som døde på Utøya døde for demokratiet og det de tror på. Dette skal vi fortsette å jobbe med hver eneste dag.

- Vakreste sted på jord

Torhild Tønnesen Haugnes

Torhild Tønnesen Haugnes er fylkeskeder i AUF i Møre og Romsdal.

Foto: Aina Rødal / NRK

For tredje året var kjæresten Torhild på sommerleiren på Utøya, men hun har også vært der på kurs og møter. Nå er hun fylkesleder i AUF Møre og Romsdal.

- For meg er Utøya det vakreste stedet på jord. Jeg har så mange fine minner og det ligger så mye historie bak denne øya. Det er en egen aura over hele øya. Jeg prøver å bevare de minnene så sterkt som overhodet mulig.

Likevel er hun usikker på hvordan det vil bli å komme tilbake til øya.

- Følelsen av å være på en øy der man ikke har noen annen mulighet enn å svømme dersom man skal komme seg unna sitter sterkt i. Den redselen er jeg redd jeg vil få igjen.