- Vi er godt forberedt

Kommunene i Møre og Romsdal forbereder seg på svineinfluensaen. Flere tilfeller av sykdommen er allerede oppdaget her i fylket.

Kommunelege Karsten Vingen

Kommunelege i Ålesund Karsten Vingen

Foto: Åge André Breivik / NRK

Pandemien forventes å smitte opp til 30 prosent av befolkningen. Kommunelege i Ålesund Karsten Vingen sier kommunen er godt forberedt.

- Vi har diskutert dette både i medisinske fora og med kriseledelsen i kommunen, så vi har forholdt oss til som finnes av planverk, sier Vingen.

- Ring først

Likevel innrømmer kommunene at svineinfluensaen kan by på problemer. Vingen sier at det vil være en vesentlig utfordring å holde pasienter med svineinfluensa adskilt fra andre pasienter.

Han anbefaler derfor publikum om å ringe lege først, dersom de har mistanke om smitte. Legevakta i Ålesund har nemlig kun ett venteværelse.

- Den kommunale legevakta er i dag ikke ideell for å håndtere slike situasjoner. Den kun har ett venteværelse og vi kan derfor ikke holde pasienter adskilt dersom det blir mange av dem, sier Vingen.

Ikke alvorlig, men mange kan bli smittet

Gode planer er viktige, sier fungerende divisjonsdirektør i helsedirektoratet Otto Kristian Rø.

- Vi er innstilt på at dette er en sykdom som vil smitte nokså fritt i befolkningen. Den kommer ikke til å være så alvorlig, men det er likevel viktig å begrense spredningen og sette i gang beskyttelsestiltak. Vi må være forberedt på at det kan bli mange syke og sykemeldte på samme tid, sier Rø.

Legevakta i Molde har et eget rom for undersøkelser, sier ansvarlig lege Sverre Borgen.

- Vi er godt forberedt. Vi har et eget rom der vi tar imot de som skal tas prøver av, fordi vi ønsker å begrense spredningen av viruset. Videre må vi må fortløpende vurdere hvordan vi skal forholde oss til dette, og vi forsøker å følge de retningslinjene som er gitt av kommunelegen og folkehelseinstituttet.

Også kommunelegevara i Ulsteinvik Michael Dahl sier til NRK at de er forberedt på svineinfluensaen.

Føler du deg dårlig?

Ta kontakt med din fastlege. Her finner du fastlegen din

Legevakta i Ålesund har telefonnummer 70 14 31 13.

Legekontor i Molde

Legevakten i Kristiansund