Hopp til innhold

- Fødeavdelinger liv laga

Jordmor og fødeavdelingsleder Grete Teigland mener fødeavdelinga i Kristiansund er liv laga. Det brygger opp til ny kamp om fødeavdelingene i Kristiansund og Volda skal bli fødestuer.

Grete Teigland

Jordmor og leder for fødeavdelingene i Helse Nordmøre og Romsdal, Grete Teigland.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Det er i en ny rapport fra Statens helsetilsyn til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad at helsetilsynet konkluderer med at de står fast ved tidligere anbefalinger om at små fødeavdelinger rundt om i landet må omgjøres til fødestover.

Blant de som er i faresonen er fødeavdelingene både i Kristiansund og Volda.

Detaljert tilstandsrapport

Helseminister fikk i rapporten en detaljert gjennomgang av tilstanden ved fødeavdelingene i Norge med færre enn 500 fødsler i året. Gjennomgangen kommer etter at Nasjonalt råd for fødselsomsorg la seg selv ned i protest i fjor høst, fordi de mente at helseministeren ikke lytter til faglige råd.

Falsk trygghet

Direktør Lars E. Hanssen i Statens helsetilsyn sier til Aftenposten at de er redde for at de små fødeavdelingene gir falsk trygghet. Disse små fødeavdelingene bør gjøres om til fødestuer, slik at fødsler der man på forhånd kan si at det er en viss risiko automatisk sendes til store sykehus

Overraska

Jordmor Grete Teigland er leder for fødeavdelingene både i Molde og Kristiansund og sier hun er overraska over at helsetilsynet igjen går inn for å legge ned små fødeavdelinger.

Vi har forholdt oss til at ei fødeavdeling si minimumsgrense skal være mellom 400 og 500 fødsler og der er vi over både i Molde og Kristiansund.

Sårbar

- Vi er sårbar i og med at vi er små – bemanningsmessig spesielt, sier Grete Teigland.

Men slik situasjonen er nå har vi antall fødsler slik anbefalingen sier noe om, og vi har bemanna våre stillinger og vi mener vi har faglig kvalitet på det arbeidet vi gjør.

- Slik vi ser situasjonen pr. dags dato bør fødeavdelingene i Helse Nordmøre og Romsdal bestå, sier Grete Teigland.

Harald Stokke

Arbeiderpartipolitiker Harald Stokke fra Kristiansund har sloss for fødeavdelinga før og tror de vinner fram også denne gangen.

Foto: Roar Strøm/NRK Møre og Romsdal

Rusta til kamp

- Vi er rusta til ny kamp for fødeavdelinga og vi skal vinne den kampen, sier Arbeiderpartipolitiker og tidligere mangeårig ordfører i Kristiansund, Harald Stokke.

- Rapportene har en tendens til å bli utvikla på Østlandet og ikke i distrikts-Norge, sier Stokke. Det er behov for fødeavdelinger både i Volda, Ålesund, Molde og Kristiansund sier Harald Stokke.