NRK Meny
Normal

- Dykkeren fulgte ikke retningslinjene

Da en dykker ikke kom opp igjen etter et dykk ved Valderøya i Giske kommune ble det slått full alarm. Politiet kritiserer dykkerens oppførsel, men dykkerklubben mener det er feil fokus.

Redningsaksjon etter dykker

Alle nødetater kom til stedet da en dykker ble meldt savnet ved Valderøya i Giske kommune.

Foto: Remi Sagen / NRK

Dykker savnet

- Dykkeren fulgte ikke reglene, sier operasjonsleder Trygve Ødegård.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Han satte dykkekameratene sine i en vanskelig situasjon i tillegg til at store redningsrussurser ble unødig aktivert.

Det sier operasjonsleder Trygve Ødegård ved Sunnmøre politidistrikt

En mann i 30-årene ble meldt savnet da han ikke kom opp igjen etter et dykk utenfor Skjong på Valderøya i Giske kommune. Han kom tidlig bort fra de to dykkekameratene etter at de startet dykket, og ble under i nesten en time.

Slo alarm

Dykkepartnerne slo raskt alarm, og ambulansehelikopter, ambulanse, redningsskøyte, dykkere fra brannvesenet og politi rykket ut.

En av kameratene lette i vannet, mens den andre holdt oppsikt i overflaten, men etter kort tid kom mannen på land ved egen hjelp. Han ble sendt til sykehus for sjekk, men skal være i fin form, i henhold til politiet.

At kameratene slo alarm sier Ødegård var helt korrekt, samtidig kritiserer han adferden til mannen som ble meldt savnet.

Fulgte ikke reglene

– Oppførselen hans var uaktsom, sier Ødegård.

Han mener dykkeren som ble meldt savnet ikke fulgte reglene og at han har oppført seg på en måte som førte til at de andre to trodde han hadde vært utstatt for en ulykke.

Politiet undersøker forholdet og sier de vil ta et oppgjør med mannen.

Feil vinkling

Formann i Giske dykkerklubb, Kim André Sund, var ikke selv med på dykket, men har snakket med dykkerne som varslet nødetatene.

Han vil ikke kommentere selve hendelsen, men sier han vil berømme de som raskt meldte fra om den mulige ulykken. Sund skryter også av redningsetatene som rykket raskt ut og gjorde en god jobb.

Samtidig mener han det blir feil av politiet å vinkle informasjonen mot at dykkeren som ble meldt savnet handlet uriktig.

Han synes heller det er viktig å holde fokus på at mannen er i god behold.