NRK Meny
Normal

Armenia får advarsel etter ulovlig flagging

STOCKHOLM (NRK): Den armenske delegasjonen i ESC kan vente seg sanksjoner etter at de viste flagg som stod på forbudslisten.

Armenia viser frem omstridt flagg

Armenia har fått advarsel fra Eurovision etter at delegasjonen viste frem et omstridt flagg under semifinalen.

Foto: Skjermdump / Eurovision

Under tirsdagens semifinale, valgte artisten Iveta Mukuchyan og den armenske delegasjonen å vifte med det omstridte Nagorno-Karabakh-flagget foran kamera.

Dette har fått Den europeiske krinkastingsunionen (EBU) til å true med alvorlige sanksjoner.

«EBU og referansegruppen fordømmer bruken av flagget i semifinalen. Denne handlingen svekker Eurovision Song Contest som varemerke,» skriver EBU i en pressemelding.

Kan diskvalifiseres

Bruken av dette flagget i den ikke-politiske sangkonkurransen har fått EBU til å true med sanksjoner for den armenske delegasjonen. Hvor store sanksjonene skal bli, blir avgjort så sent som i juni.

– Vi mener dette er et seriøst regelbrudd, ettersom vi ikke skal kringkaste politiske budskap i Eurovision, står det i EBUs pressemelding.

Videre brudd på regler kan føre til diskvalifisering fra årets konkurranse, advarer EBU.

Forbudte flagg

Før konkurransen gikk EBU ut med en liste over flagg som ikke er lov til å ta med inn i arenaen. Dette gjelder flagg fra blant andre Palestina, Kosovo og Islamske Stat. Det samiske flagget stod også på listen, før den ble senere godkjent for bruk i arenaen.

På listen var også flagget fra det konfliktfylte området Nagorno-Karabakh som den armenske artisten Iveta Mukuchyan viste for millioner av TV-seere.

Nagorno-Karabakh er et område i Kaukasus som gjennom mange år har vært preget av krig og massakre. Det er også konflikten i dette området som har skapt det turbulente forholdet mellom Armenia og Aserbajdsjan.

I 2009 ble 43 aserbajdsjanere innkalt til politiavhør etter at de stemte på nabolandet Armenia under MGP-finalen. Og i 2012 besluttet Armenia å trekke seg fra konkurransen, fordi de fryktet for sikkerheten til de armenske artistene og den armenske fansen.