NRK Meny
Normal

Stemmeannullering i Eurovision-jury

STOCKHOLM (NRK): En del av det russiske juryresultatet har blitt annullert etter at et videoopptak med konfidensielt stemmeskjema dukket opp på nettet.

Sergey

JURY I TRØBBEL: Sergey Lazarev, den russiske representanten under en gjennongangsprøve.

Foto: Andres Putting / EBU

I går gikk jury-semifinalen av stabelen i Stockholm. En gjennomgang av sendingen, der jurygrupper over hele Europa skal avgi sine stemmer som har en 50 prosent innvirkning på resultatet. EBUs regler tilsier at poengene som jurygruppene gir skal være konfidensielle fram til etter Eurovision Song Contest er ferdig.

Skjermbilde

MULIG REGELBRUDD: Det russiske jurymedlemmet filmet sitt eget poengskjema, som skal være hemmelig.

Foto: Skjermdump

Et av medlemmene i Russlands jurygruppe trosset denne regelen, og filmet de hemmelige poengskjemaene på direktestrømingstjenesten Periscope. Man kan også høre reaksjoner på bidrag fra de andre medlemmene i juryen.

EBU har tirsdag ettermiddag kunngjort at videostømmingen ikke er et klart brudd i reglene, ettersom ikke ytterligere stemmeinformasjon har blitt lekket. Men hendelsen får fortsatt konsekvenser.

– Overføringen fra jury-semifinalen og finalen er ment for internt bruk. Ikke for offentligheten, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand til Eurovisions hjemmeside.

Stemmene til det skyldige jurymedlemmet blir annullert, og de resterende poengene fra resten av juryen vil fortsatt telle. Den russiske kringkasteren har godtatt straffen.

– Kredibiliteten til juryen er et kritisk aspekt i konkurransen. Vi er fornøyde med at den russiske kringkasteren forstår dette, sier styreformann i Eurovisions referansegruppe, Dr. Frank Dieter Freiling.

Følg direkteoppdateringen fra kveldens semifinale

– Dumt og pinlig

Morten Thomassen i den norske Grand Prix-klubben støtter et kombinert jury- og telefonresultat i Eurovision, og mener at Russland burde visst bedre.

– Det er bare dumt og pinlig på deres vegne. Reglene burde være krystallklare for alle rundt det bordet, sier han.

Det er ikke første gang jurygruppene i Eurovision har blitt satt i søkerlyset. Bare i fjor ble Montenegro og Makedonias jurypoeng disket i finalen.