Hopp til innhold

– Sameflagget er et respektert flagg

Sikkerhetsvaktene ved Eurovision Song Contest kommer ikke til å ta i fra publikum samiske flagg under konkurransen neste helg.

Agnete Johnsen med sameflagg

Agnete Johnsen med sameflagg. Johnsen er fra Nesseby i Finnmark.

Foto: Kenneth Hætta

Tidligere denne uken har ESC sine flagg-regler blitt møtt med massiv motstand og kritikk, etter det ble kjent at sameflagget ikke er tillatt under showet. I dag sier de til NRK at de ikke kommer til å rive samiske flagg ut av hendene på publikum.

– Dette handler mer om å oppfordre til å ikke bruke Eurovision Song Contest til en politisk markering. Sameflagget er et respektert og godkjent samisk flagg, og ikke kontroversielt, sier Jon Ola Sand, Eurovision-sjef i EBU.

Det var Espen Nystad, Agnetes manager, som først gikk ut med at sameflagget nå er godkjent til avisa Sagat.

– Eurovision er verdens største og fineste arrangement, og slagordet i år er «Come together». Det ligger ganske mye i det i form av å inkludere alle land og etnisiteter, sier han nå i ettermiddag til NRK.

– Ville vært tåpelig

Eurovision har strenge flaggregler for flaggbruk, og har tidligere sagt at det kun er tillatt med flagg fra de deltakende land, fra land som tidligere har deltatt, eller fra land som er fullverdig medlem av FN.

Det finnes to unntak fra reglene: Både EU-flagget og regnbueflagget er delvis tillatt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Ola Sand

Jon Ola Sand, Eurovision Song Contest-sjef ved den europeiske kringkastingsunionens hovedkvarter i Gèneve i Sveits.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Sand oppsummerer reglene slik:

– Vi ønsket i utgangspunktet å begrense mengden flagg. Nå vil vi åpne opp for dette, og skape rom for flere flagg. Vi har ikke laget flagg-regelen for å kunne rive ut flaggene av hendene på folk som kommer med dem, sier Sand.

Sand bruker Storbritannias deltager Joe Woolford som et eksempel. Han er fra Wales, og det walisiske flagget er i utgangspunktet heller ikke godkjent.

– Men det ville vært tåpelig å nekte familien hans og andre som vil heie på han å veive med det flagget.

– Betyr det at dere nå ser gjennom fingrene på reglene dere har satt?

Silje Karine Muotka

Silje Karine Muotka, sametingsråd.

Foto: Kenneth Hætta

– Det er ikke naturlig å åpne for alle mulige flagg fra alle mulige regioner, men hvis folk for eksempel bringer et baskisk flagg kommer vi ikke til å lage noe stort ut av det, sier Sand.

– Kommer samiske flagg til å være tillat også de kommende årene?

– Det kommer ikke til å være i strid med konkurransen.

– Flott ambassadør

Sametingsråd Silje Karine Muotka sa til NRK tidligere denne uken at hun var klar for å trosse flaggforbudet når hun neste uke reiser for å se Agnete i aksjon i Stockholm.

– Dette er gode nyheter, vi ønsker alle å støtte den fantastiske artisten. Det er naturlig for oss å flagge med det samiske flagget, men vi er der først og fremst for å støtte Agnete. Hun er en flott ambassadør, sier Muotka.

Korte nyheter

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.