– Livet mitt ble totalt forandret

WIEN (NRK): Verden ble snudd opp ned for dragartisten Conchita Wurst da hun vant Eurovision Song Contest for ett år siden. I kveld skal en ny artist oppleve det samme.

Conchita snakker om Eurovision og opptredenen sin i Wien Staatsoper

– Dette er for alle som tror på en framtid i fred og frihet, ropte Conchita Wurst fra scenen i København etter å ha blitt ropt opp som vinner av Eurovision Song Contest (ESC) 2014.

Dragartisten Conchita Wurst vekket oppsikt langt utover Europas grenser da hun vant verdens største musikkonkurranse i fjor. Wurst, som egentlig er en mann med navn Tom Neuwirth , var med ett på hele verdens lepper, og storheter som Cher og Elton John trykket henne til sitt bryst.

Ikke bare betydde dette en kjempeopptur for Conchitas musikkarriere, det ga henne også en talerstol hun har vært opptatt av å benytte seg av.

– Jeg skapte denne skjeggete dama for å fortelle folk at utseende ikke har noe å si. Det er ikke viktig hvor du kommer fra eller hvilken farge du har på huden. Det handler om deg, og alle er vakre på sine måter, sa Tom Neuwirth til nettstedet Vocativ i fjor om hvorfor han skapte sitt alter ego.

– Jeg ville fortelle verden «gjør hva du vil og vær hvem du vil være, så lenge du ikke skader noen».

Eurovision Song Contest 2014: Østerrike - Conchita Wurst: «Rise Like A Phoenix»

Lever drømmen

Med Eurovision fikk Conchita sjansen til å nettopp gjøre dette.

– Det siste året har vært helt fantastisk, sier Wurst til NRK.no.

– Alt ble endret. Nå lever jeg drømmen. Jeg er virkelig takknemlig, jeg setter pris på dette og jeg tar det på ingen måte for gitt.

– Jeg har fått reise verden rundt, og møtt mange mennesker med makt og innflytesle. Da er det klart at jeg benytter meg av muligheten til å snakke om ting som opptar meg.

Morten Thomassen, president for den norske Grand Prix-klubben tror ikke årets vinner vil få like mye oppmerksomhet som Conchita.

– Hadde de finske karene vunnet, ville de kanskje opplevd noe liknende. De var unike på sin måte. Men resten av startfeltet er mer ordinære popartister.

Conchita Wurst
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Lever drømmen

I kveld skal en ny vinner kåres, men Conchita er ikke redd for å miste momentet.

– Jeg får nesten ikke sove om natten, fordi jeg er så spent på hva neste dag vil bringe. Jeg lever drømmen og den blir bare bedre og bedre.

Hun syns på ingen det er trist å måtte levere vinnertrofeet videre.

Conchita Wurst
Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Alle spør om det! Men det skjønner jeg ikke helt, for jeg vil forbli vinner resten av livet mitt. Dette er en del av hele greia, å krone en ny vinner blir helt flott.

Wurst insisterer på at hun skal nyte hvert et sekund av finalesendingen, der hun jobber som vertinne i green room. Og selv om hun er full av lovord om det norske bidraget, vil hun ikke si hvem hun tror vinner.

– Vet du, jeg aner virkelig ikke. Jeg har en favoritt, men jeg vil ikke si hvem det er, avslutter hun med et smil.

De norske deltakerne ble intervjuet av fjorårets vinner Conchita Wurst backstage etter opptredenen. Se intervjuet