Hopp til innhold

Disse deltar i ESC 2015

Se hvilke artister som konkurrerer mot hverandre i Eurovision Song Contest 2015 her.

Den 60. versjonen av Eurovision Song Contest arrangeres den 19, 21 og 23. mai 2015 i konsertarenaen Wiener Stadhalle i den østerrikske hovedstaden Wien. Østerrike fikk rollen som vertsnasjon etter at Conchita Wurst vant konkurransen i København i 2014.

40 land deltar i år, noe som er litt flere enn hva som har vært normalen de siste årene.

Direktekvalifisert til finalen

Av landene som deltar er seks land direktekvalifisert til finalen. Dette gjelder vertslandet Østerrike og «de fem store», nemlig Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Spania og Italia (se egen faktaboks).

Resten av deltakerlandene må kvalifisere seg gjennom en av de to semifinalene. Norge deltar som sjette land ut i den andre semifinalen. De ti beste landene i hver semifinale går videre til finalen.

Conchita Wurst: «Rise like a Phoenix»

Østerrikske Conchita Wurst vant Eurovision Song Contest 2014. Østerrike er dermed vertsland og automatisk kvalifisert til finalen i årets konkurranse.

Foto: Frank Augstein / Ap

Forskjellige utvelgelsesmetoder

Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.

Det er først i Eurovision at landene er underlagt EBUs (Den Europeiske Kringkastingsunion) regler. Disse sier blant annet at maks seks personer kan delta i hvert nummer, og at alt av vokal må gjøres live.

Disse konkurrerer mot hverandre i Wien:

Albania representeres av 22 år gamle Elhaida Dani. Til tross for sin unge alder, har Dani allerede gjort seg bemerket i en rekke sangkonkurranser i hjemlandet, og i 2013 vant hun italienske The Voice. Dani skulle først synge balladen «Diell», men gikk senere ut på Facebook og kunngjorde at låtskriverne hadde trukket låten fra konkurransen av personlige grunner. Nå skal hun i stedet synge låten «I'm Alive» i Wien.

Armenia har valgt å la seg inspirere av årets slagord «building bridges» i utvelgelsen av sin Eurovision-låt i år. Fred, samhold og toleranse står i sentrum for låten «Face the Shadow» som skal fremføres av fem artister fra Europa, Asia, Amerika, Afrika og Australia – alle med armenske aner. Tanken er at man med dette samler en ny generasjon av armenere på scenen, hvis familier flyktet fra landet under folkemordet på armenerne i 1915. I tillegg blir en armensk artist, som bor i Armenia, med i gruppa, som har fått navnet Genealogy. Låten hadde først navnet «Don't Deny», med henvisning til det mye omdiskuterte folkemordet. Men etter en henstilling fra ESC-ledelsen om å endre navn for å fjerne alle hentydninger til et politisk budskap (politiske budskap er som kjent forbudt i ESC), endret de navn på låten til «Face the Shadow».

Det er flere ESC-gjengangere med i konkurransen i år. Først ut er Aserbajdsjan som sender Elnur Huseynov til Wien. Elnur deltok også i 2008, dengang som en del av duoen Elnur & Samir. Du husker kanskje engelen med djeveløyne? (Hvis ikke anbefales du å ta et lite tilbakeblikk her.) Den gang deltok Elnur med årets mest rocka bidrag, men nå har han blitt syv og eldre og litt roligere. I år deltar han i stedet med den kontemporære balladen «Hour of the Wolf».

Lupe Fiasco og Guy Sebastian

Australske Guy Sebastian hadde en stor hit med låten «Battle Scars», som gjorde det bra i Australia, USA og Norge. Nå representerer han Australia i deres Eurovision-debut.

Foto: Vince Bucci / Ap

For første gang i historien deltar Australia i Eurovision Song Contest. Eurovision har lenge vært populært i Australia, der finalen har blitt vist på TV i over 30 år. Nå får australierne endelig selv både konkurrere og stemme, til tross for at finalesendingen starter klokken 06 om morgenen for TV-seere i Sydney. Artisten som representerer Australia heter Guy Sebastian, er en av Australias mest suksessfulle artister, og nærmest for norgesvenn å regne. Hans singel «Battle Scars» nådde helt opp på andreplass på VG-lista i 2013. I fjor besøkte han landet for første gang. – Det krever svært mye for å reise fra Australia til Norge. Det tar tid og koster penger, men det er helt klart verdt det. Jeg elsker Europa og Skandinavia, sa Guy Sebastian til Wimp Magazine da. Låten han skal synge heter «Tonight Again».

Unggutten Loïc Nottet representerer Belgia i Wien. Nottet kom på andreplass i den belgiske utgaven av The Voice i fjor. Da den franskspråklige kringkasteren RTBF i år skulle velge ut årets belgiske Eurovision-representant (i Belgia bytter nemlig den franske og den flamske kringkasteren (VRT) på å velge en representant annethvert år), falt valget på Nottet. I følge Loïcs plateselskap Sony var det viktig for dem å finne en låt som ikke høres ut som en typisk Eurovision-låt. Dermed falt valget på låten «Rhythm Inside». Den handler om å finne sin egen rytme, i stedet for å gjøre som alle andre.

Gruppa Anti Social Media vant Melodi Grand Prix i Danmark med låten «The Way You Are». De fire guttene ble plukket ut og satt sammen til et band i anledning MGP, og var helt ubeskrevne blader for danskene før seieren. Bak låten står to av Danmarks mest meritterte låtskrivere og produsenter; Chief 1 og Remee. De to har jobbet for en rekke store danske og internasjonale stjerner tidligere, og står blant annet bak Soluna Samays «Should've Known Better» som var med i ESC i 2012.

Estland sender Elina Born & Stig Rästa til Eurovision. De deltar med låten «Goodbye to Yesterday». Elina ble kjent for det estiske publikum da hun kom på andreplass i Idol for noen år siden, og har de siste årene jobbet mye sammen med Stig Rästa, som allerede var en kjent låtskriver og artist i hjemlandet. Låten de deltar i Eurovision med har allerede rukket å bli en stor hit i hjemlandet, nå venter de spent på å se om den vil slå an i resten av Europa. Se duoens opptreden fra finalen i Estland her:

Finland har allerede fått en del oppmerksomhet for bandet de sender til Wien. De fire mennene i gruppa Pertti Kurikan Nimipäivät, også kjent som PKN, er nemlig tidenes første Eurovision-act som består av personer med ulike funksjonshemminger. Bandet ble først kjent gjennom dokumentaren «The Punk Syndrom» fra 2012, som fulgte de fire og jobbingen med bandet. Låten de deltar med heter «Aina mun pitää» («Jeg må alltid») og er trolig den korteste låten som noen gang har deltatt i ESC med sine 1,25 minutter. Bandnavnet Pertti Kurikan Nimipäivät betyr for øvrig Pertti Kurikans navnedag. (Kurikan er gitarist i bandet.)

I fjor prøvde Malta seg på en hyllest til soldatene fra første verdenskrig, og i år er det Frankrike som tar seg av krigsnostalgien med låten «N'oubliez pas»; «glem ikke». Låten ble første gang fremført i november, under en minneseremoni for første verdenskrig. Den falt i smak hos den franske kringkasteren France Télévisions som like godt valgte låten, og artist Lisa Angell til å representere landet i Eurovision. Angell har en fortid som sangerinne i det omreisende showet til magikeren Dani Lary. Om hun tenker å vise frem noen triks i Wien, vites ikke.

Artisten Nina deltar i år for Georgia. Hun skal synge låten «Warrior», som hun har skrevet selv. Nina nyter allerede stor suksess i hjemlandet Georgia der hennes debutalbum i fjor var årets mestselgende album. I 2013 vant hun Greorgias svar på Idol, og hun jobber nå med sitt andre album som planlegges lansert i løpet av året. Nina fikk flest stemmer i hjemlandets MGP-finale både av publikum og fagjuryen, som blant annet besto av Emmelie de Forest og Thomas G: Son.

Hellas sender Maria-Eleni Kyriakou til Wien. Hun er av kypriotisk opprinnelse, og er allerede kjent for det greske folk gjennom en deltakelse i greske Idol. Låten hun deltar med i Eurovision er en ballade med navn «One Last Breath».

Konkurransen var spennende til siste slutt i Hviterussland i år. Publikumsfavoritt Alexander Rybak hadde nemlig skrevet låt og satt sammen jentegruppen MILKI, et band som dermed fikk mye medieoppmerksomhet og støtte fra tidligere Eurovision-vinnere. Mange forventet at Rybaks jenter ville gå av med seieren, men det var det til slutt duoen Uzari & Maimuna og deres låt «Time» som gjorde. Maimuna er fiolinist, mens Uzari står for sangen.

Irland sender den 16 år gamle skoleeleven Molly Sterling til Wien. Hun deltar med låten «Playing With Numbers», som hun har skrevet sammen med Greg French. Til tross for sin unge alder har Sterling holdt på med musikk i flere år allerede. I 2011 vant hun Idol jr. i Irland som ga henne platekontrakt. Videre har hun markert seg i flere andre talentkonkurranser for ungdom.

16 år gamle Nadav Guedj vant nesten både prinsessen og halve kongeriket i Israel. Han vant i alle fall konkurransen «Rising Star», som er et populært talentshow i Israel, og med på kjøpet fikk han altså billett til Wien og en deltakelse i Eurovision. Låten han skal synge heter «Golden Boy».

Våre vestlige naboer på Island valgte ungjenta María Ólafsdóttir til å representere seg i Eurovision. Maria, som er både artist og skuespiller, deltar med låten «Unbroken». I 2013 uttalte den danske vinneren Emmelie de Forest at å gå barføtt på scenen gjør henne mer i kontakt med jorden, og at det får henne til å slappe av. Dette er et tips Maria Ólafsdóttir sannsynligvis har plukket opp, hun stiller nemlig også uten sko. Det ga full uttelling på hjemmebane på Island, nå gjenstår det å se om det funker for Europa også.

I Italia tror de på den store kjærligheten. Det gjør i alle fall operatrioen Il Volo, som vant San Remo-festivalen med låten «Il Grande Amore». Dermed ble trioen også valgt til å representere landet i Eurovision. Il Volo er blant de få italienske artistene som også har gjort det bra i resten av Europa og USA. Gruppa har deltatt på en rekke store TV-show i Amerika, og opptrådde blant annet på Nobelkonserten i Oslo i 2012.

En mann med det klingende navnet Giannis Karagiannis representerer Kypros i Wien. Han deltar med balladen med den ikke fullt så klingende tittelen «One Thing That I Should Have Done»; en rolig, liten kjærlighetslåt.

I fjor sendte Latvia en av dem som ble årets mest omtalte låter, konditorinspirerte «Cake to Bake». I år prøver de seg med noe helt annet, når de sender Aminata Savadogo og hennes «Love Injected» til ESC. Savadogo har holdt på med musikk siden hun var 13, og deltatt i en rekke musikkonkurranser tidligere.

Duetter er in i år! Litauen sender de to artistene Monika Linkytė og Vaidas Baumila til Østerrike for å fremføre låten kjærlighetslåten «This Time». Og de to byr ikke bare på sang, men også et realt kyss fra scenen.

Daniel Kajmakoski representerer Makedonia i år. Daniel er tidligere vinner av X Faktor i Serbia, og dermed allerede kjent for publikum på Balkan. Låten han skal synge i Wien, som for øvrig har vært hans hjemby i flere år, heter «Autumn Leaves».

Željko Joksimović og Jovana Janković

Željko Joksimović har skrevet låten Montenegro deltar med. Han har deltatt som artist to ganger, og som programleder i 2008. Der møtte han medprogramleder Jovana. De ble forelsket, og er nå gift og har barn sammen.

Foto: Daniel Aragay/ Creative Commons

Montenegro er blant landene som sender en ballade til Wien. Låten «Adio» synges av 47 år gamle Knez, en veletablert montenegrinsk artist basert i Beograd i Serbia som gjorde sin første opptreden allerede som seksåring. Låten «Adio» er skrevet av Eurovision-traveren Željko Joksimović. Joksimović har deltatt som artist i ESC både i 2004 og i 2012. Da konkurransen ble avholdt i Serbia i 2008 var han programleder for sendingen. Der møtte han sin kommende kone, medprogramleder Jovana Janković. De to ble forelsket, brøt av forlovelser på hvert sitt hold, og ble sammen. Høsten 2012 giftet de seg og i fjor fikk de en sønn sammen. Ekte Eurovision-kjærlighet!

Malta danket artisten Amber og hennes «Warrior» ut 13 andre låter i den nasjonale finalen i november. Blant dem en sang skrevet av vår egen Alexander Rybak. Men det ble Amber som trakk det lengste strået. Vel fortjent, vil mange si, hun har nemlig prøvd seg hele fire ganger tidligere i den maltesiske finalen uten å nå helt til topps. Nærmest kom hun i 2012 da hun var med Kurt Calleja til Baku som korist. Men i 2015 er det endelig Ambers tur til å skinne! For øvrig er dette den andre låten som heter «Warrior» i årets konkurranse. Også georgiske Nina konkurrerer med en låt med samme navn.

22 år gamle Eduard Romanyuta deltar for Moldova i Eurovision. Han er egentlig ukrainsk, men etter å ha prøvd seg tre ganger på rad i den ukrainske nasjonale MGP-finalen uten å lykkes (i 2011, 2012 og 2013), og siden Ukraina ikke deltar i årets konkurranse, valgte han i år å prøve lykken i nabolandet Moldova. Det viste seg å være et smart trekk, for i Moldova gikk Eduard helt til topps med låten «I Want Your Love».

Trijntje fra Nederland

Nederlandske Trijntje synger en låt skrevet av Anouk i Wien.

Foto: Sander KONING / Afp/ NTB Scanpix

Etter en rekke dårlige ESC-år, har Nederland de to siste årene fått orden på sysakene. I fjor endte The Common Linnets på andreplass i den internasjonale finalen, etter at Anouk hadde banet vei med en niendeplass året før. Nå er Anouk tilbake igjen, dog som låtskriver denne gang. Artisten Trijntje, som allerede er godt kjent i hjemlandet, fremfører låten «Walk Along», ført i pennen av Anouk og svensken Tobias Karlsson.

Hjemme i Norge opplevde vi den mest spennende finalen vi har hatt på lang tid. Bare litt over 3000 poeng skilte første og andreplassen, men etter et tett race ble det balladen «A Monster Like Me» og duoen Mørland & Debrah Scarlett som gikk av med seieren. Det er Kjetil Mørland som har skrevet og produsert låten, og med seg på vokal har han Debrah Scarlett. De to ble kjent via Skype da Mørland var på utkikk etter en som kunne synge den kvinnelige vokalen på låta, mens Debrah Scarlett fortsatt bodde i Sveits. Nå har hun flyttet hjem til Oslo og er, i likhet med Mørland, som i mange år har bodd i England, klar for å satse på en karriere i Norge.

Polen spilte på pupper og sex i fjor, og det viste seg å fungere bra, særlig her i Norge, hvor publikum holdt låten om de slaviske jentene som favoritt. I år prøver Polen imidlertid noe helt annet, når de sender balladen «In the Name of Love» til Wien. Bak den står 35 år gamle Monika Kuszyńska. Hun er en kjent artist i Polen som i 2006 overlevde en alvorlig bilulykke der hun ble lam i begge bena. Men ulykken har ikke stoppet Kuszyńska i å gjøre det hun elsker mest, nemlig å synge. «In the Name of Love» har hun skrevet selv, og handler om nettopp dette med å overkomme barrierer.

20 år gamle Leonor Andrade skal synge for Portugal i Wien. Andrade ble kjent for det portugisiske publikum i fjor, da hun deltok i The Voice i Portugal. I ettertid har hun hatt en rolle i en såpeserie på TV, før hun igjen ble med i en sangkonkurranse, den portugisiske utvelgelsen til Eurovision, som hun vant. Låten Andrade deltar med heter «Há um Mar que nos Separa» (Vi har et hav i mellom oss).

Av tolv finalebidrag, var det til slutt bandet Voltaj som til slutt ble stemt fram som vinner av jury og folket i Romania. Bandet er meget populært i hjemlandet og har flere millioner fans. De tar med seg låten «De la capăt» til Wien. Etter å ha sett fjorårets Eurovision Song Contest, ble bandet positivt overrasket over at låter med budskap slo så godt an, og de håper nå at det samme skal skje med deres «De la capăt», som handler om ensomhet blant barn.

I fjor opplevde Russland buing i salen og skepsis i Eurovision etter at flere russiske politikere kom med diskriminerende utsagn mot homofile. Etter å ha vurdert å trekke seg fra konkurransen, har de likevel blitt, og sender nå Polina Gagarina til Wien. Gagarina er stor stjerne i Russland, ikke bare er hun artist, hun er også skuespiller og låtskriver. Til Eurovision kommer hun med låten «A Million Voices» og et fredsbudskap. Eller som hun synger; «I hope we can start again?».

Etter å ha prøvd lykken med samme artist tre år på rad (uten å lykkes), setter San Marino i år nye kluter til. Ikke bare er de nye, de er også unge. Anita og Michele er begge kjent fra Junior Eurovision, der de har representert sitt hjemland henholdsvis alene og med bandet The Peppermints. Nå har de slått seg sammen som duo, og i mai er de begge 16 år, og har dermed lov til å delta i voksen- og originalversjonen av Eurovision Song Contest. Låten de deltar med heter «Chain of Lights».

Slovenia sender indie/pop-duoen Maraaya til Wien. Den består av vokalisten Marjetka og komponist Raay som også er med på scenen. (I tillegg hadde de en danser som spilte luft-fiolin i den slovenske finalen, vi håper hun også blir med til Østerrike!) Med låten «Here for You» skal duoen forhåpentligvis erobre Europa, de jobber nå på spreng med sitt debutalbum, som de håper å lansere før Eurovision.

Serbia sender den 28 år gamle Bojana Stamenov til Wien i år. Hun synger låten «Beauty Never Lies». Under den nasjonale finalen i Beograd leverte Stamenov et show som inneholdt både rare lyseffekter, gjengangeren rive-av-kjole-mot-slutten-av-nummeret og skikkelig vokalrunking. Så spørs det da, om det holder til finaleplass?

Edurne og David De Gea

Spanske Edurne og fotballkjæresten David De Gea fotografert på Old Trafford i 2013.

Foto: Jon Super / Ap/ NTB Scanpix

I Spania har den spanske kringkasteren TVE etter en intern utvelgelse bestemt seg for å sende popartisten Edurne til Wien. For publikum utenfor Spania er hun kanskje best kjent for å være kjæreste med Manchester United-keeperen David De Gea. I hjemlandet er Edurne kjent som artist, modell og programleder. Hun ble kjent gjennom den spanske versjonen av Idol, og har siden gitt ut fem album. I tillegg har hun deltatt i en rekke TV-show, bla. Skal vi danse. Låten hun deltar med heter «Amanecer» og er skrevet av blant annet Thomas G:son og Peter Boström (som også skrev «Euphoria» og en rekke andre Eurovision-låter).

Etter å ha mottatt hundrevis av bidrag, fra både amatører og profesjonelle, bestemte BBC seg for at det er duoen Electro Velvet, bestående av Alex Larke and Bianca Nicholas, som skal representere Storbritannia i årets Eurovision Song Contest. Låten «Still In Love With You» er en uptempo, elektro-swing-låt. Alex er et relativt ubeskrevet blad hva musikk angår, mens hans makker Bianca blant annet deltatt i både X-Factor og The Voice UK, sunget duett med Will Young og opptrådt for deler av den britiske kongefamilien, samt hatt en liten rolle i Johnny Depp-filmen «Sleepy Hollow».

Sverige hadde finale samme dag som oss her i Norge. Og for låtskriverekteparet Joy & Linnea Deb ble det en ekstra spennende kveld. Erlend Bratland kom på andreplass i Norge med låten «Thunderstruck» som de hadde skrevet sammen, og i Sverige gikk Måns Zemerlöw hen og vant Melodifestivalen med deres låt «Heroes». 28 år gamle Zemerlöv har deltatt i Melodifestivalen to ganger tidligere som artist. I 2010 var han programleder, og i 2013 var han låtskriver for låten «Hello Goodbye», sunget av Tone Damli og Erik Segerstedt. Her i Norge er han likevel kanskje mest kjent for sin programlederrolle i svenske Allsång på Skansen.

24 år gamle Mélanie René representerer Sveits i nabolandet Østerrike i mai. René er født i Genève, men har mauritisk opprinnelse. Låten hun deltar med heter «Time to Shine» og forhåpentligvis blir dette Mélanies store øyeblikk. Hun har deltatt i en rekke musikkonkurranser på TV tidligere, men venter fortsatt på det store gjennombruddet.

Etter seks års avbrekk er Tsjekkia tilbake i Eurovision Song Contest. Landet har kun vært med i konkurransen tre ganger tidligere, og har svake resultater å vise til. I 2007 endte de sist i semifinalen med bare ett poeng. Året etter avanserte de til nest sist i sin semifinale, før de igjen havnet sist med null poeng i første semifinale i 2009. Så trakk de seg, og har siden vært borte. I år kan altså bli første gang Tsjekkia kvalifiserer til en finale – om duoen Marta Jandová & Václav Noid Bárta og låten med det passende navnet «Hope Never Dies» gjør det bra.

Det ble en finale helt utenom det vanlige i Tyskland i år. Etter samtlige åtte bidrag hadde opptrådt og stemmene var talt opp, ble tildigere The Voice-vinner Andreas Kümmert utropt som vinner av konkurransen og tyskernes representant i ESC. Men så, til både publikum, programleder og konkurrenters forbauselse, valgte han rett og slett å trekke seg på direkten. – Akkurat nå er jeg ikke helt klar for å ta til meg denne seieren. Så jeg vil gjerne gi vinnertittelen til Ann Sophie i stedet, sa Kümmert, og ga med det seieren videre til 24 år gamle Ann Sophie, som kom på andreplass. Hun på sin side så ikke helt ut til å forstå hva som skjedde hun heller og måtte spørre flere ganger om hun virkelig skulle til Wien for Eurovision-finale. Det skal hun, og det med låten «Black Smoke». Så får vi bare håpe hun føler seg klar for å representere hjemlandet i den internasjonele finalen.

Ann Sophie og Andreas Kuemmert

Det ble drama i Tyskland under årets finale. Andreas Kümmert ble utropt som vinner, men valgte å trekke seg og ga seieren videre til Ann Sophie som kom på andreplass.

Foto: Peter Steffen / Ap

Ungarn sender 28 år gamle Boggie til Wien i år. Hun heter egentlig Boglárka Csemer og er en ungarsk singer-songwriter som i fjor fikk mye oppmerksomhet for musikkvideoen til låten «Nouveau Parfum», som var et spark til skjønnhetsbransjen og dens bruk av retusjering av bilder. Videoen ble en viral hit langt utenfor sitt hjemland. I Eurovision deltar hun med låten «Wars for Nothing».

Østerrike er vertsland for Eurovision Song Contest etter at Conchita Wurst vant i fjor. I år har 16 bidrag kjempet om å få representere landet på hjemmebane, og til slutt var det The Makemakers som trakk det lengste strået. Om det var det brennende flygelet de har med seg på scenen som gjorde susen, vet vi ikke, men vi håper de tar det med seg videre til den internasjonale finalen. Rockebandet The Makemakers består av tre menn. De har hentet navnet sitt fra Påskeøya og guden Makemake. Låta de skal synge heter «I Am Yours».