Hopp til innhold

Damen med skjegg vekker oppsikt i Eurovision Song Contest

KØBENHAVN (NRK.no): Østerrikske Conchita Wurst har satt sinnene i kok i Øst-Europa, men også vunnet mange hjerter i Eurovision Song Contest. – Oppmerksomheten viser at det jeg gjør er viktig, mener hun. Se video.

Conchita Wurst

Conchita Wurst omringes av fans og presse etter sin første prøve i Eurovision Song Contest onsdag.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Prøvene til Eurovision Song Contest er godt i gang i København, som er vertsby for årets finale. Og som vanlig er det ikke bare musikken som står i fokus i sangkonkurransen, kjent for tidvis ekstravagante kostymer og opptredener.

Mens det i fjor var kjempen Igor på sine 239 centimeter som fikk mest oppmerksomhet fra fans og presse, seiler østerrikske Conchita Wurst opp til å bli årets store snakkis.

Wurst er nemlig noe så sjeldent som en dame med skjegg.

– Dette handler egentlig ikke om utseende, forklarer Conchita til NRK.no.

– Når alt kommer til alt, er skjegget kun ansiktshår. Jeg vil vise at det er lov å være annerledes. Verden er ikke sort/hvit, du er ikke en bedre eller verre person om du gjør ting annerledes enn andre. Det er budskapet jeg prøver å formidle.

Wurst er egentlig en mann, bak sminken skjuler dragartisten Tom Neuwirth seg. Gjennom sitt alter ego Conchita Wurst har han i flere år gjort seg bemerket som artist i hjemlandet. Nå står Eurovision for tur.

– Berømmelsen jeg oppnår her, gir meg sjansen til å snakke til hele verden, for å forsøke å endre noe, forklarer Wurst.

NRK.no møtte Conchita Wurst i København. Se intervju her:

NRK har møtt Conchita Wurst, Østerrikes deltaker i Eurovision Song Contest 2014.

Anklaget for «upassende livsstil»

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Publikum i Russland, Hviterussland og Armenia har protestert mot artisten, og over 15.000 russere har signert en underskriftskampanje mot at dragartisten deltar i Eurovision, der de karakteriserer Conchitas livsstil som upassende.

«Russland er et av de eneste europeiske land som har klart å opprettholde normale og sunne familieverdier basert på kjærlighet og gjensidig støtte mellom menn og kvinner», heter det blant annet i oppropet.

Det har blitt spekulert i om russisk TV i det hele tatt vil vise Wursts opptredenen. Det vil i så fall være klart i strid med den Europeiske Kringkastingsunions (EBU) regler.

– Alle har lov til å samle underskrifter, men ingen kringkastere har sagt noe om at de vil fjerne eller blokkere Østerrikes låt – det er det overhodet ingen diskusjon om. De ved godt at man skal vise showet i sin helhet, ifølge Grand Prix' regler, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand i en kommentar til Danmarks Radio.

– Viser at jeg gjør noe riktig

Conchita Wurst i Eurovision Song Contest

– Folk blir fortsatt diskriminert, og dette er min måte å si ifra på, sier Conchita Wurst.

Foto: Paz Stammler Photography

Årets armenske artist, Aram MP3, uttalte på en pressekonferanse i mars at det ville være vanskelig for ham å dele scene med Conchita Wurst.

– Han har unnskyldt seg og sagt at det hele var en spøk. Men selv om det var en spøk, er det ikke gøy. Jeg ler ikke, sier den ellers sprudlende Wurst.

Likevel sier Wurst hun ikke bryr seg om kritikken.

– Den viser bare at det jeg gjør er viktig, og at dette er noe vi trenger å snakke om. Vi lever i det 21. århundre, men fortsatt er det ikke normalt for en mann å kysse sin mannlige kjæreste på gata uten å frykte noe, avslutter Wurst.

Østerrike deltar i den andre av årets to semifinaler, torsdag 8. mai. Da deltar også norske Carl Espen. Ti av de 15 låtene går videre til den store finalen lørdag 10. mai.