Hopp til innhold

Australia tilbake i Eurovision Song Contest

Tidligere i år deltok Australia for første gang i Europas største musikkonkurranse. Nå er det klart at landet også deltar i 2016.

Guy Sebastian i Eurovision Song Contest

AUSTRALIAS BIDRAG 2015: Guy Sebastian deltok med låten «Tonight Again», og kom på 12.-plass under årets Eurovision Song Contest.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

– Vi fikk utrolig mange gode tilbakemeldinger etter at Australia deltok, både fra seere, fans og presse. Vi ønsker å sette et ekstra fokus på et land som har vært med oss i mer enn 30 år, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand til NRK.

Tidligere i år ble Eurovision Song Contest (ESC) arrangert for 60. gang, og i den anledning inviterte Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) Australia til å delta i konkurransen i Østerrike. Guy Sebastians låt «Tonight Again» kom på 12.-plass.

– De fleste i Australia er av europeisk avstamning, og så mange som 20 prosent av befolkningen er født i et annet land. Eurovision gir en slags forbindelse til våre røtter. Man kan heie på landet som ens forfedre kom fra, forklarte den australske journalisten Alstair Birch til NRK.no i 2014.

På TV i over 30 år

Eurovision har lenge vært populært i Australia, der finalen har blitt vist på TV i over 30 år.

Konkurransereglene til Eurovision tillater alle EBU-medlemsland innenfor en viss radius å delta (se faktaboks). Israel og Aserbajdsjan har de siste årene vært faste innslag selv om de ikke er europeiske land, og i 1980 deltok Marokko med sangen «Bitakat Hob», framført av Samira Bensaïd.

– Vurderer å invitere flere

Selv om flere land utenfor Europa deltar, har ESC-general Jon Ola Sand tidligere avvist at det blir aktuelt med Worldvision. Nå forteller Sand om en økende interesse.

– Foreløpig er det ikke veldig stor etterspørsel etter å delta i Eurovision Song Contest, men fenomenet brer faktisk om seg, og det er flere og flere som er interessert.

Eurovision har nå begynt med sendinger både i Canada, Kina og New Zealand.

– Etter hvert kan det bli interessant å se om vi skal utvide og invitere flere inn til denne festen som vi har hvert år et sted i Europa, sier ESC-sjefen.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.