Hopp til innhold

Australia tilbake i Eurovision Song Contest

Tidligere i år deltok Australia for første gang i Europas største musikkonkurranse. Nå er det klart at landet også deltar i 2016.

Guy Sebastian i Eurovision Song Contest

AUSTRALIAS BIDRAG 2015: Guy Sebastian deltok med låten «Tonight Again», og kom på 12.-plass under årets Eurovision Song Contest.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

– Vi fikk utrolig mange gode tilbakemeldinger etter at Australia deltok, både fra seere, fans og presse. Vi ønsker å sette et ekstra fokus på et land som har vært med oss i mer enn 30 år, sier Eurovision-sjef Jon Ola Sand til NRK.

Tidligere i år ble Eurovision Song Contest (ESC) arrangert for 60. gang, og i den anledning inviterte Europeiske Kringkastingsunionen (EBU) Australia til å delta i konkurransen i Østerrike. Guy Sebastians låt «Tonight Again» kom på 12.-plass.

– De fleste i Australia er av europeisk avstamning, og så mange som 20 prosent av befolkningen er født i et annet land. Eurovision gir en slags forbindelse til våre røtter. Man kan heie på landet som ens forfedre kom fra, forklarte den australske journalisten Alstair Birch til NRK.no i 2014.

På TV i over 30 år

Eurovision har lenge vært populært i Australia, der finalen har blitt vist på TV i over 30 år.

Konkurransereglene til Eurovision tillater alle EBU-medlemsland innenfor en viss radius å delta (se faktaboks). Israel og Aserbajdsjan har de siste årene vært faste innslag selv om de ikke er europeiske land, og i 1980 deltok Marokko med sangen «Bitakat Hob», framført av Samira Bensaïd.

– Vurderer å invitere flere

Selv om flere land utenfor Europa deltar, har ESC-general Jon Ola Sand tidligere avvist at det blir aktuelt med Worldvision. Nå forteller Sand om en økende interesse.

– Foreløpig er det ikke veldig stor etterspørsel etter å delta i Eurovision Song Contest, men fenomenet brer faktisk om seg, og det er flere og flere som er interessert.

Eurovision har nå begynt med sendinger både i Canada, Kina og New Zealand.

– Etter hvert kan det bli interessant å se om vi skal utvide og invitere flere inn til denne festen som vi har hvert år et sted i Europa, sier ESC-sjefen.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter