Slik ble Tom Neuwirth til Conchita Wurst

Veien for østerrikske Tom gikk via reality-fjernsyn og boyband før han som Conchita i går ble kronet til Eurovision-vinner.

Tom Neuwirth og Conchila Wurst

UTEN OG MED SMINKE: Conchita Wurst som Tom Neuwirth til venstre under en opptreden med boybandet Jetzt Anders! i 2007. Til høyre en glad vinner av Eurovision Song Contest i natt.

Foto: Michael Fleischhacker/Frank Augstein / Wikimedia Commons (CC BY 2.5/CC BY-SA 3.0)/Ap

I går kveld sang 25 år gamle Conchita Wurst seg inn i hjertet til hele Europa da «damen med skjegg» endte som vinner av Eurovision Song Contest.

– Dette er for alle som tror på en framtid i fred og frihet, sa Wurst da seieren var sikret.

Veien til topps har nemlig ikke vært enkel for dragartisten fra Østerrike som vokste opp i vintersportsstedet Bad Mitterndorf.

Mobbet og diskriminert

I et intervju med nettstedet Vocativ beskriver Wurst en vanskelig småbyoppvekst.

– Jeg har alltid opplevd diskriminering og mobbing, og slet med å passe inn. Derfor testet jeg ut alt mulig. Jeg prøvde å være veldig utadvendt, jeg forsøkte å være sjenert. Men jeg passet aldri inn, sier dragartisten.

Neuwirth flyttet så til Graz for å studere mote. Han fikk jobb som interiørdesigner for H&M, men satset etter hvert på en karriere i showbiss.

I 2006 ble han nummer to i tv-talentkonkurransen «Starmania», hvor han sto fram som homofil. Året etter grunnla han boybandet Jetzt Anders!, satt sammen av deltakere fra tv-programmet.

Bandet ble imidlertid lagt ned samme år etter én plateutgivelse.

– Utseende har ingenting å si

Conchita Wurst i Eurovision Song Contest

ESC-FRELST: – Skulle jeg satt sammen et band av favorittartister fra ESC-historien, ville jeg valgt ABBA, Celine Dion, Johnny Logan og Dana International, sier Conchita Wurst i et intervju med Der Standard.

Foto: Paz Stammler Photography

Tom Neuwirth fikk så en idé: Han ville skape en figur med uklar kjønnsidentitet.

– Jeg skapte denne skjeggete dama for å fortelle folk at utseende har ingenting å si. Og det er ikke viktig hvor du kommer fra eller hvilken farge du har på huden. Det handler om deg, og alle er vakre på sine måter.

Jeg ville fortelle verden «gjør hva du vil og vær hvem du vil være, så lenge du ikke skader noen», sier han til Vocativ.

Østerrike ble deretter kjent med Conchita Wurst i 2011 – gjennom enda et tv-talentshow.

Tatt navnet fra Cuba

I kanalen ORFs program «Die große Chance» endte Tom Neuwirth, nå i drag som den skjeggede kvinnen Conchita, på sjetteplass.

Flere fjernsynsopptredener i dragkostymet følger, og Conchita Wurst var for alvor født.

«Wurst» betyr som kjent «pølse» på tysk, men ifølge dragartisten selv er navnet valgt av en annen grunn.

– I Østerrike bruker vi begrepet «wurst» for å si «jeg bryr meg ikke, det er ikke viktig». Og dét er budskapet mitt. «Conchita» ga en kubansk venn meg. Jeg spurte henne hva de kaller en sexy latin-amerikansk kvinne alle har lyst til å treffe, sier Wurst til Wall Street Journal.

– Egentlig en kjedelig gutt

Etter å ha blitt slått ut i de innledende rundene av Østerrikes Eurovision-kvalifisering i 2012, gikk Conchita Wurst altså helt til topps i år.

Wurst sier det er stor forskjell på henne og hvem hun er uten sminken og de høye hælene.

– Det er arbeidsuniformen min: Jeg legger sminke og tar på meg det magiske håret, og gjør greia mi. Når jeg er hjemme, er jeg en veldig vanlig og kjedelig gutt, sier dragartisten til Vocativ, og utdyper:

– Jeg lever et svært enkelt liv, og bor ikke i et slott. Jeg har en liten leilighet, vasker klær og gjør vanlige ting. Conchita opplever all glamouren. Men jeg setter pris på å gjøre ingenting når jeg har fri.

Kilder: Foxcrawl.com, Wikipedia, Vocativ, Huffington Post, Wall Street Journal, Der Standard.

Se Conchita Wursts vinneropptreden:

Eurovision Song Contest 2014: Østerrike - Conchita Wurst: «Rise Like A Phoenix»