Hopp til innhold

Conchita til NRK.no: – Det finnes ikke ord for å beskrive hvor lykkelig jeg er nå

KØBENHAVN (NRK.no): Etter en uhyre jevn finale var det til slutt Conchita Wurst og Østerrike som vant Eurovision Song Contest 2014. Se vinnerintervju her.

NRK.no møtte Conchita Wurst, vinneren av Eurovision Song Contest 2014, rett etter hun gikk av scenen i København.

– Det finnes ikke ord for å beskrive hvor lykkelig jeg er nå, sier vinneren av Eurovision Song Contest, Conchita Wurst, til NRK.no

Bak scenen var det en kaos uten like da vinneren gikk av scenen. Conchita ble fulgt av sju sikkerhetsvakter som hadde sitt svare strev med å holde presse og fans unna. Hovedpersonen selv fant nesten ikke ord og tårene strømmet.

– Jeg kan ikke tro at dette skjedde. Dette er det største som har skjedd meg, det er dette som er drømmen min, sier hun.

Kontroversiell artist

Selv om hun har møtt mye motstand i oppladninga til Eurovision Song Contest, klarte altså «den skjeggete damen» fra Østerrike, Conchita Wurst, å synge seg rett inn i hjertene til publikum over hele Europa.

Conchita Wurst

Den skjeggete damen fra Østerrike, Conchita Wurst, vant Eurovision Song Contest.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Wurst er egentlig en mann, bak sminken skjuler dragartisten Tom Neuwirth seg. Gjennom sitt alter ego Conchita Wurst har han i flere år gjort seg bemerket som artist i hjemlandet, og oppmerksomheten har heller ikke latt vente på seg i Eurovision Song Contest. Skjegget bærer hun for å markere at det skal være lov å være annerledes.

Etter hvert som publikum har fått se sceneprøvene fra København, har Conchita Wurst seilt opp som en favoritt både blant fans, bookmakere og presse med sin store stemme og vinnende vesen. Likevel var det mange som ikke helt turte å tro på at et samlet Europa ville stemme fram den skjeggete damen som vinneren av årets konkurranse.

Men hun sanket tolver etter tolver, 13 totalt, og slo Nederland og Sverige på målstreken med låta «Rise Like A Phoenix».

– Dette er ikke bare for meg. Det er for alle der ute som tror på en fremtid med fred, toleranse og kjærlighet, sier Conchita.

– Berømmelsen jeg oppnår her, gir meg sjansen til å snakke til hele verden, for å forsøke å endre noe, sa Conchita til NRK.no tidligere i uka.

Se intervjuet NRK.no gjorde med Conchita tidligere i uka:

NRK har møtt Conchita Wurst, Østerrikes deltaker i Eurovision Song Contest 2014.

Østerriksk kommentator: – Jeg gjorde min verste jobb noensinne

Kommentatoren som loset de østerrikske seerne gjennom Eurovision-finalen, innrømmer at jobben var vanskeligere enn vanlig i dag.

– Vanligvis har jeg full kontroll når jeg kommenterer, men i dag mista jeg helt oversikt, sier den østerrikske kommentatoren, Andi Knoll, til NRK.no.

Sist Østerrike henta seieren hjem, var i 1966 og nå var det altså den omdiskuterte artisten Conchita Wurst som sørget for at landet igjen kan være arrangør for konkurransen neste år.

– Dette er veldig, veldig stort for Østerrike, sier Knoll.

Se Conchita Wurst framføre «Rise Like A Phoenix» i finalen:

Eurovision Song Contest 2014: Østerrike - Conchita Wurst: «Rise Like A Phoenix»

– Conchita er en utrolig verdig vinner

Norges representant i Eurovision Song Contest, Carl Espen, endte på en meget respektabel åttendeplass med låta «Silent Storm». Selv var han godt fornøyd med egen innsats og det faktum at det var Conchita som vant hele konkurransen.

– Conchita er en utrolig verdig vinner, med et godt budskap. Det er utrolig gøy at det budskapet nå hylles av hele Europa. Det syns jeg er veldig fint, sier han til NRK.no.

Uhyre jevn finale

Eurovision-ekspertene spådde dette til å bli den jevneste finalen i Eurovision Song Contest på ti år, og de fikk rett.

Det var lenge umulig å se hvem som skulle stikke av med seieren. Det var bare små marginer som skilte de tre pallplassene. Østerrike vant med 290 poeng, Nederland kom på en andreplass med 238 poeng og Sverige endte på en tredjeplass med 218 poeng.

– Denne finalen var det nesten umulig å spå utfallet av, sier president i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen som jubler over seier til Østerrike og Conchita.

– Dette hadde jeg nesten ikke turt å håpe på, sier han.

Se bildegalleri fra kveldens finale i Eurovision Song Contest her:

Dette var resultatet etter at alle poengene var delt ut:

1. Østerrike
2. Nederland
3. Sverige
4. Armenia
5. Ungarn
6. Ukraina
7. Russland
8. Norge
9. Danmark
10. Spania
11. Finland
12. Romania
13. Sveits
14. Polen
15. Island
16. Hviterussland
17. Storbritannia
18. Tyskland
19. Montenegro
20. Hellas
21. Italia
22. Aserbajdsjan
23. Malta
24. San Marino
25. Slovenia
26. Frankrike