Hopp til innhold

ESC-sjefen: Ikke aktuelt med «Worldvision»

Eurovision Song Contest bør utvides til en sangkonkurranse for hele verden, mener musikkjournalist Robert Hoftun Gjestad. ESC-sjef Jon Ola Sand har imidlertid ingen planer om å utvide arrangementet i overskuelig fremtid.

Guy Sebastian i Eurovision Song Contest

GRENSELØST: Tidligere Idol-vinner Guy Sebastian oppnådde en femteplass i årets ESC-finale med låten «Tonight Again». Stor interesse blant australske TV-seere er grunnen til at den tidligere britiske kolonien ble invitert inn i varmen i år.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Robert Gjestad, musikkjournalist i Aftenposten

WE ARE THE WORLD: Aftenpostens Robert Hoftun Gjerstad vil innlemme hele verden i Eurosong-familien.

Foto: Aftenposten
Jon Ola Sand

FESTNING EUROPA: ESC-general Jon Ola Sand har ikke troen på en verdensomspennende låtkonkurranse.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Tiden er moden for å utvide dagens Eurovision Song Contest til en global musikkonkurranse, skrev Aftenpostens musikkjournalist Robert Hoftun Gjestad på kommentarplass forrige uke.

Bakgrunnen er at Australia, som beviselig ikke ligger i Europa, deltok i årets finale med Guy Sebastians låt «Tonight Again».

– Kanskje vi ikke skal kalle det for «Eurovision», men «Worldvision»? Det er jo ingen grunn til å avgrense konkurransen i dagens globale verden, sier han til NRK.

– Ingen kø for å bli med

ESC-general Jon Ola Sand gir imidlertid Gjestads drømmer et skudd for baugen.

– Det står ikke akkurat nasjoner i kø for å bli med i Eurovision, sier han til NRK.

Ifølge Sand er Australia så langt det eneste landet utenfor den europeiske kringkastingsunionen EBU som har ytret ønske om å delta. I tillegg har en sørkoreansk kringkaster kommet med forsiktige sonderinger.

TV-seere i New Zealand, Australia, Canada og Kina hadde også mulighet til å få med seg årets finale på direkten. Men at programmet sendes, er ikke i seg selv nok, advarer Sand.

– Hvis du skal delta i ESC, må du ha et publikum av en viss størrelse. Det er ikke noe du bare deltar i.

Sand sier det fortsatt er mange potensielle deltakerland i EBU-området de ønsker å få med før det eventuelt kan bli aktuelt å utvider rammene for konkurransen.

I tillegg vil størrelsen på arrangementet legge begrensninger på hvor mange land som realistisk kan være med, advarer han.

– ESC kan ikke bli noe særlig større enn vi er i dag, fordi det vil bli nærmest umulig for en vertskringkaster å påta seg arrangementet, både praktisk og økonomisk.

Flytende grenser

Eurovision er, som navnet antyder, først og fremst en europeisk tevling.

Den tradisjonsrike slagerfestivalen har imidlertid lenge operert med en litt utflytende definisjon av Europa.

Israel, som er en mangeårig ESC-deltaker, ligger etter definisjonen i Asia, mens gjengangerne Tyrkia og Aserbajdsjan kun har et lite fotfeste på det europeiske kontinentet.

Også land sør for Middelhavet er representert i den europeiske kringkastingsunionen: I 1980 deltok Marokko for første og siste gang, mens EBU-medlemmene Egypt, Libya, Algerie og Tunisia så langt har valgt å stå utenfor.