Urtebakt ørret

Gjennom gårdstunet til Roar Strand i Hol renner en eventyrlig ørretelv. Der blir store fine ørreter stående å stange mot vanskelige elvestryk.

Gårdens gamle røykehus står fremdeles og er fortsatt i bruk.

- Først måtte råvarene hentes og det skulle vise seg at med hjelp av langbambusen til Roar og en skikkelig makkeklyse så var det fort gjort å skaffe til veie en fire-fem ørreter av beste kvalitet, forteller Frode Aga fra TV-serien «Fra loft og kjeller».

- En del av fangsten varmrøkte jeg noen timer med orreved, sagmugg av orreved og einer, sier kokken.

De to siste fiskene ble bakt over grillkull. Fiskene ble fyllt med kvitseidsmør, maldonsalt, hvit pepper, sitrontimian og løpstikke.

- De to sistnemte urtene hadde jeg hentet i urtehagen til Gerd Aasberg i Dagali – 1000 meter over havet.

Oppskrift og fremgangsmåte

1 stk kilosørret

1/2 ts grovmalt hvit pepper

2 ts maldonsalt

10 gr løpstikle

10 gr sitrontimian

30 gr kvitseidsmør eller meierismør

Rensk fiksen godt. Krydre med maldonsalt og pepper og fordel urtene og smøret i fiskebuken.

Pakk fisken godt inn i et dobbelt lag med folie. Pass på at endene blir tett så ikke smøret og fiskefettet renner ut.

Bakes på rist i 10 til 15 minutter på hver side.

Ønsker du å bruke andre urter passer f.eks. dill, persille, basilikum, eller andre etter smak og behag.

NRK1: Fra loft og kjeller; 29. mars 2005 kl. 19:55