Bilder fra TV-serien «Fra loft og kjeller»
- Da vi kom til Rindal i Møre og Romsdal og skulle lage TV-program fra «stabburet» til Olav N. Aune ga programlederen meg i oppdrag å lage kjøtt og påsse, forteller Frode Aga som er kokk i TV-serien «Fra loft og kjeller».
- Med god hjelp av verten og en kokebok kom vi i mål denne gangen og, sier Aga.
Nesten ukjent rett
Kjøtt og påsse er en lokal matrett som er kjent bare i en fem-seks kommuner i distriktet.
I eldre tider var dette hverdagsmat som man spiste senhøstes etter slaktetiden.
Kjøttet som blir brukt er saltet fårekjøtt (fårikålkjøtt), saltet svinebog og saltet høyrygg av okse.
«Påssen» består av en tynn blanding poteter, byggmel og hvetemel som kokes en time i en pose. Når «påssen» skal serveres tas den ut av posen og skjæres i passe skiver.
Det servers også kålrabistappe til.
- Nå er det sikkert mange som vil påstå at dette er et matrett som må være nær beslektet med raspekaker eller komler. Dette var en konklusjon som vi i «Loft og kjellergjengen» og kom til etter å ha hatt et fortreffelig måltid med kjøtt og påsse, sier Aga.
Rindal. Foto: NRK
Oppskrift til 6 personer
600 gram saltet fårekjøtt (fårikålkjøtt)
600 gram saltet svinebog
600 gram saltet høyrygg av okse
Kjøttet tørrsaltes godt med havsalt og står i tre døgn.
Skyll av kjøttet og legg det i en kjele og dekk det med kaldt vann. Kok i en time. Ta av fettet etter hvert.
Legg så i «påssen» (se under) og kok i ca. en time til – til kjøttet er ferdig kokt.
«PÅSSE»
Skrell og vask ca. 10 poteter. Rasp eller mal dem og tilsett ca. 4 sp. grynmel og 4 sp. hvetemel. Dette skal være en tynn blanding. Hell dette i en liten tøypose (av for eksempel bomull), sy igjen posen og la den koke sammen med kjøttet i ca. en time.
KÅLRABISTAPPE
Ca. 2 kålroter og 6 poteter renskes, deles, kokes og moses sammen med kraft fra kjøttet til passe konsistens. Smak til med meierismør og salt og pepper.
Når «påssen» servers sammen med kjøttet tas den først ut av tøyposen og skjæres i passe skiver.
NRK1: Fra loft og kjeller; 10. mai 2005 kl. 19:55