tomat og mozzarella salat med ragu

Italiensk caprese med butare er god garnityr til en ragu.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Tomat og mozzarellasalat med ragu

Tomatsalaten henter inspirasjon fra det italienske kjøkkenet, men vi erstatter basilikum med butare. Den egner seg godt som garnityr til ragu.

Slik gjør du

Ragu

Fres løk, paprika, stangselleri, gulrøtter og hvitløk lett i rapsolje.

Tilsett tomatpuré og fres videre i 1–2 minutter. Tilsett kjøttet og vend det godt inn i tomat/grønnsakblandingen.

Ha i de hermetiske tomatene og tilsett kraften.

La det småkoke i 10 minutter og rør litt underveis.

Smak til med salt og pepper.

Tomat og mozarellasalat

I denne oppskriften har vi byttet ut basilikum med butare.

Lag et snitt med en skarp kniv i bunnen på tomatene.

Ha klar en bolle med iskaldt vann, gjerne med isbiter i.

Kok opp vann og legg tomatene forsiktig ned i det kokende vannet med snittsiden ned, og la de ligge i ca. 10–15 sekunder til du ser at skinnet sprekker.

Løft tomatene over i det iskalde vannet sånn at kokeprosessen stopper.

Nå kan du skrelle tomatene. Del hver av dem i 5 skiver og dryss på litt tangsalt.

La mozzarellaen renne av seg og del den også opp i 5 skiver.

Legg butare i lunkent vann i 1 minutt. Ta dem opp og press ut vannet så godt du kan og hell over olivenolje sammen med litt pepper.

Bygg opp tomat, ost og butare lagvis rett før servering og sprinkle over litt olivenolje.

Anrett litt ragu på en tallerken og legg tomatsalaten oppå. Saften fra de oppskårne tomatene helles over retten rett før servering.

Tips

Butare er en fjærlignende tare som har blitt både brukt både til husdyrfor, menneskeføde og gjødsel. Den liker best plasser kaldere enn 16 grader med mye bølger, og fins derfor bare fra Mandal og nordover til Finnmark. På Svalbard er den vanlig sammen med fingertaren.

(Kilde: Wikipedia)

Du får kjøpt tørket butare i asiatiske matbutikker. Det heter Wakame på japansk.

Du kan bytte ut butare med basilikum.

Kilde: Jonathan Romano fra radioprogrammet Holm på NRK P1+