Mandelterte fra Santiago

Spansk mandelterte gjør seg med sherryis som tilbehør.

Foto: DR

Spansk mandelterte – torta de Santiago

Torta de Santiago er en mandelterte som stammer fra Galicia i den nordvestlige delen av Spania. Den skal pyntes med melis drysset over malen til Cruz de Santiago eller et jacobskors. Man kan finne bilder av det på nettet. Kaken kan enten nytes som den er, med en kopp kaffe eller for eksempel med sherryis.

Slik gjør du

  • Arbeidstid: 15 minutter
  • Steketid. 50 minutter

Torta de Santiago

Varm opp ovnen til 175 grader. Bland mandelmel, sukker, kanel og sitronskall i en skål. Rør eggene godt inn, men ikke pisk deigen. Rør smøret i deigen, og til slutt Amaretto.

Smør en springform, 22 cm, og ha i deigen. Stek terten i ca. 50 minutter. Avkjøles.

Klipp ut et Santiago-kors i tykt papir eller kartong. Ta kaken ut av formen, legg korset på midten av kaken og dryss melis over hele flaten. Fjern korset forsiktig, så det blir et avtrykk. Server kaken som den er, eller legg til en kule sherryis.

Sherryis

Kok opp melk og fløte forsiktig i en gryte. La den avkjøles litt. Pisk eggeplommene helt hvite og kremete med sukkeret. Hell melkefløten over eggeplommene mens det piskes, det er viktig ellers koagulerer eggene. Nå skal ismassen legere: Hell ismassen tilbake i gryten. Varm opp til cirka 85 grader mens det røres konstant. Den skal tykne og kunne dekke baksiden av en treskje. La ismassen avkjøles litt. Smak så til med sherry. Typen sherry er avgjørende for hvor mye som skal brukes. Noen mener at den ikke skal smake for kraftig. Vi mener den skal smake tydelig av sherry.

Hell massen i en ismaskin og kjøres til iskrem. Siden det er alkohol i isen kan det hende at innfrysingen tar litt lengre tid.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat/DR