Sommerruller med peanøttdipp

Myke vårruller kalles sommerruller. Her i to utgaver som er skåret over, for at du skal se innholdet. Bruk gjerne egne råvarer og fantasi til dine sommerruller.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Sommerruller med peanøttdipp

Dette er friskt, sunt og knasende godt. Velg mellom sommerruller med kongekrabbe og ramsløk eller kylling og grønnsaker. Lise Finckenhagen serverer begge med peanøttdipp.

Slik gjør du

Sommerruller med kongekrabbe og ramsløk

Skyll og tørk salatbladene. Del hvert blad i to sånn omtrent jevne biter.

Rens og skjær mango og avokado i staver. Bløtlegg rispapiret 10-15 sekunder i varmt vann (eller som beskrevet på pakken). Det kan være lurt å lage en om gangen, i hvert fall i starten. La papiret renne av seg på et fuktig og rent kjøkkenhåndkle.

Legg et ramsløkblad cirka 2,5 centimeter fra kanten av rispapiret. Fortsett med kongekrabbe (og/eller reker), mango, avokado og salat. Pakk rispapiret stramt rundt fyllet. Brett inn sidene og rull sammen. Dekk til de ferdige rullene med et fuktig kjøkkenhåndkle mens du lager resten.

Sommerrullene serveres med peanøttdipp, eller en annen saus som for eksempel en frisk og søt chilisaus.

Sommerruller med kylling og grønnsaker

Del slangeagurken på langs og skrap ut den bløte kjernen. Skrell gulroten og rens vårløken. Skjær agurk i tynne staver og gulrot og vårløk (eventuelt purre) i tynne strimler. (Lag gjerne tolv litt lange strimler, som kan stikke ut av rullen.)

Bløtlegg rispapiret 10-15 sekunder i varmt vann (eller som beskrevet på pakken). Det kan være lurt å lage en om gangen, i hvert fall i starten. La papiret renne av seg på et fuktig og rent kjøkkenhåndkle.

Legg et korianderblad og et mynteblad cirka 2,5 centimeter fra kanten av rispapiret. Legg på grønnsaker, kylling, nudler og et salatblad. Pakk rispapiret stramt rundt fyllet. Brett inn sidene og rull sammen. Dekk til de ferdige rullene med et fuktig kjøkkenhåndkle mens du lager resten.

Serveres med peanøttdipp, eller en annen saus som for eksempel en frisk og søt chilisaus.

Peanøttdipp

Kok opp vannet i en liten kasserolle, og rør inn peanøttsmøret. Skru av varmen, tilsett resten av ingrediensene og rør alt sammen til en glatt og tykk saus. Dryss over peanøtter, litt chili, mynte og koriander ved servering.

Tips

Høsting av viltvoksende ramsløk, særlig i bynære strøk, har ført til at ramsløken ble rødlistet med status "nær truet" i 2021. Så ikke plukk mer enn det du trenger.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+