Laster innhold, vennligst vent..
Blæretang med knekkebrød
Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Knekkebrød med blæretang

Ekstra sunne knekkebrød får du når du blander blæretang og bjørkesaft i deigen. Kristine Enger bruker finhakket blæretang, som først er forvellet, i sine knekkebrød.

Slik gjør du

Ha alt det tørre i en stor bolle og bland godt. Finhakket blæretang blandes med bjørkesaft eller vann og helles i det tørre. Rør alt godt sammen. Fordel utover til et tynt og jevnt lag med en slikkepott på bakepapir til to stekeplater. Bruk en kniv til å lage ruter så store som du ønsker at knekkebrødene skal være.

Steketider vil alltid variere noe fra ovn til ovn. Bruk forslagene under som et utgangspunkt.

Stekes i vanlig ovn på 180 grader: Sett inn begge platene samtidig. Stekes i 30 minutter før brettene får bytte plass. Deretter ytterligere 30 minutter. Slå av ovnen, sett døren på klem og la knekkebrødene tørke videre en stund.

Stekes i varmluftsovn på 180 grader: Sett inn begge platene samtidig. Stekes i 50 minutter. Slå av ovnen, sett døren på klem og la knekkebrødene tørke videre en stund.

Tips

Plukk alltid frisk blæretang, bare ikke dra den løs fra steinene. Klipp av de ytterste tangspissene (cirka 10 centimeter), slik at tangen kan fortsette å vokse.

Etter sankingen forvelles blæretangen et par minutter i kokende vann. Den får da en fin lysegrønn farge. Avkjøl tangen raskt i kaldt vann, tørk den med litt tørkepapir og oppbevar den i en liten plastpose i kjøleskapet til du skal bruke den. Et par dager i kjøleskap går helt fint.

Tang må bare sankes der det er mye friskt vann, og ikke ved utløp som kan være forurenset. Tang som har løsnet og som ligger på stranden skal ikke sankes til mat.

Kilde: Kristine Enger i Morgenlokalen/NRK Rogaland