Mjødurt

Unge skudd av mjødurt brukes i saft.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Mjødurtsaft med løpstikke

Lag saft av det du finner i naturen! Kristine Enger plukker unge skudd av mjødurt og koker saft.

Slik gjør du

Kok opp mjødurtskudd, sitronsaft og vann og la det småkoke i 20 minutter. Sil mjødurtvæsken.

Mål opp mjødurtvæsken og beregn 2 deler sukker på 3 deler væske. Ha mjødurtvæsken tilbake i kjelen sammen med sukker. Kok opp på middels varme, og la saften koke inn til helt tynn sirupkonsistens. Fjern hvitt skum som danner seg langs kanten av kjelen underveis. Trekk fra platen og legg i løpstikkestengelen. La stå å bli lunken. Ta ut stengelen og hell saften forsiktig med trakt på sterilisert glassflaske. Avkjøles.

Prøv deg fram til ønsket blandingsforhold med vann når saften skal drikkes (1 til 4 eller 1 til 5). Må røres godt før saften drikkes.

Tips

Kristine Enger

Kristine Enger plukket mjødurt til mjødurtsaft på Tungenes i Randaberg.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Kilde: Kristine Enger