Hopp til innhold

Glad av mat

Gunhild Lovise Maudal oppdaget at hun fikk et bedre liv når hun kuttet ut gluten og melk i maten. Etter hvert har hun også lagt vekt på å holde blodsukkeret stabilt. Nå har hun laget kokebok og kaller den «Glad av mat».

Laks med ingefær og lime

Laks med ingefær og lime fra kokeboken «Glad av mat». Oppskriften finner du i artikkelen.

Foto: Elisabeth Tønnessen

De aller fleste av oss er glad i mat. Men blir vi glade av maten vi spiser? For Gunhild Lovise Maudal begynte det med at hun hørte om symptomene på melk- og glutenintoleranse og tenkte at dette stemte med det hun opplevde selv. Det handlet om motløshet, uro i kroppen og tunge dager. Så da prøvde hun å kutte ut melk og gluten i eget kosthold.

– Jeg tok det gradvis og i løpet av den første måneden merket jeg bedring. Det gikk ganske fort fra jeg spiste nesten helt melk- og glutenfritt til å spise helt melk- og glutenfritt. Jeg kjenner jeg har mer ro i kroppen, sover mye bedre og er generelt mer stabil i humøret, sier Gunhild Lovise Maudal.

Nå har hun skrevet kokeboken «Glad av mat» hvor oppskriftene er uten gluten, uten melk og med fokus på stabilt blodsukker.

Elisabeth Tønnessen har tatt bildene av mat og mennesker til kokeboken. Bildene er tatt ute, mange fra Maudal i Gjesdal. Hun er mest opptatt av å holde blodsukkeret stabilt.

– Når du unngår lavt blodsukker slipper du dårlig konsentrasjon og at du blir lett irritert. Dermed får du en gladere hverdag, sier Elisabeth Tønnessen.

Sjokoladekake i langpanne

Sjokoladekaken finner du i kapittelet for unntak.

Foto: Elisabeth Tønnessen

Boken er lagt opp med oppskrifter til frokost, matpakke, middag, grønnsaker, brød og helg. Her er alle oppskriftene uten gluten og melk og med stabilt blodsukker.

Oppskrift:

Men av og til må det være lov å unne seg litt ekstra. Da finnes det oppskrifter fortsatt uten melk og gluten, men med raske karbohydrater.

Oppskrift:

- Sjokoladekaken er fantastisk. Uansett hvor jeg kommer med den er den en hit. Den har jeg delt med mange, før boken kom ut også, sier Elisabeth Tønnessen.