NRK Meny
Normal

Gastronomisk med Henry

Hva synes franskmenn om norsk kaviar på tube? Og hvordan smaker en islandsk rakhai? Bli med på gastronomisk reise med Henry Notaker.

Henry Notaker

Bli med Henry Notaker på en gastronomisk reise hvor han blant annet får møte Paul Bocuse og teste norsk kaviar på franske ganer. På matsidene kan du møte Henry, lese om serien og få oppskrifter.

Foto: NRK

Henry Notaker

Henry på den lokale skorpion-sjappa.

Foto: NRK
Henry Notaker

Henry i møte med en islandsk rakhai.

Foto: NRK
Henry Notaker

Henry tester fast food hos Car Hop.

Foto: NRK

Da Henry Notaker skrev boka «Gastronomi» i 1986, ante han nok lite om at boka ville danne bakgrunn for en tv-serie i 2004.

Med sin solide kunnskap om stoffet og ofte med et glimt i øyet, forteller programleder Henry Notaker matens historie i «Gastronomi».

- Jeg håper programmet kan gi litt bakgrunn om hvor maten vi spiser kommer fra, sier Henry like før sendestart.

Kaviar og skorpion

I serien møter Henry den kjente franske kaviareksperten Petrossian og presenterer ham for den norske tubevarianten.

- Jeg var veldig spent på hvordan han ville reagere, sier Henry.

Hvordan Petrossian reagerte på Henrys kaviarstunt, kan du se i «Gastronomi»s første episode.

Vi kan røpe at Henry fikk smake rikelig av den franske varianten under besøket.

Det var imidlertid ikke bare kaviar og annet snobberi Henry fikk prøve i arbeidet med serien. I en av episodene måtte han sette til livs en skorpion.

Til Henrys fortvilelse måtte seansen filmes fra flere vinkler, noe som resulterte i at Henry måtte sette tennene i opptil flere skorpioner. Men da den tredje var innabords, og fotografen tenkte på flere tagninger, utbrøt han «Nok skorpion for i dag!».

- I serien kan det kanskje virke som det sies i en humoristisk tone, men der og da var det ikke det, ler Henry etter å ha fått episoden på avstand.

Gandhis kokk

Han forteller videre om hvilken opplevelse det var å møte kokkedamen i India som plutselig fortalte at hun hadde servert Mahatma Gandhi.

Det oppsatte 10-minutters intervjuet med verdenskjente Paul Bocuse som plutselig ble til fem timer med smaksprøver, er heller ikke noe Henry kommer til å glemme på en stund.

TV-serien tar for seg ulike temaer fra matkulturens område satt inn i en historisk ramme. Her er kokekunst og fast food, helsekost og lekkerier, bordskikk og bordpynt, mat som tabu og mat som bilde på nasjonal identitet.

Vi får bli med til blant annet keisertidens Kina, til fast foodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda.

Notaker læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake den ekte balsamicoeddiken i en kjeller i Modena, spiser rakhai på Island, inspiserer isproduksjonen på det stedet icecream sundae ble oppfunnet, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Nettmøter, quiz og oppskrifter

Her på matsidene vil Henry presentere utvalgte oppskrifter, quiz og du kan stille ham spørsmål. Alle programmene kan du se i Nett-TV, direkte når det går, eller i opptak når du vil.

Les svarene her: Nettmøte med Henry Notaker