Elg med eple. pepperrot og grønn krem

Elgstek med fløtesaus, eplemos og grønn krem.

Foto: Carina Ahlskog / YLE

Elg med tre sauser

En kjappere versjon av langtidskokt får du dersom du skjærer kjøttet i skiver og tilbereder det i stekeovnen. Kjøttet blir mørt men krever bare halve tiden sammenlignet med å steke kjøttet i ett stykke. Her serverer vi elg med vinterhvite grønnsaker og tre sauser.

Slik gjør du

Skjær elgkjøttet i skiver på tvers av fibrene. Legg lagvis i en gryte sammen med løk i skiver, laurbærblad og hvite pepperkorn. La gjerne løken få surre litt i en panne først så den blir myk.

Fyll på med vann til det nesten dekker. Ha på lokk og stek i ovnen på 160 grader i cirka 1 1/2 time. Kjøttet er klart når det deler seg av sin egen tyngde når man løfter på det.

Sil av skyen til saus. Tilsett fløte salt og hvit pepper. Bland maisenna med litt vann og jevn sausen til passe tykkelse. Rør inn pepperrot og eple, fjern sausen fra varmen og la den trekke.

Server med kokte rotfrukter.

Søtsyrlig eplemos

Kok eplene myke i 3–5 minutter sammen med eplesidereddik, vann og sukker. Mos eplene grovt.

Grønn krem på persillerotblader og sennep

Dersom man er heldig å få persilleroten med blader er dette en fargebombe.

Skjær bort de groveste delene. Kjør alle ingrediensene i en mikser. Tilsett mer olje dersom kremen blir for tykk.

Kilde: Paul Svensson og Minna Mäkelä i TV-programmet «Hygge i Strömsö»