Hopp til innhold

Vonde knær av jogging

Hun får smerter i knærne av å jogge. Er det noe hun kan gjøre?

Jogger
Foto: ScanStockPhoto

Spørsmål

Jeg er i ferd med å trene meg opp igjen etter å ha fått mitt tredje barn. Jeg forsøker å trene allsidig, men er - tidsmessig - avhengig av å kunne jogge 1-3 ganger i uka. Det raskeste for meg er å løpe rett ut døra og ta en 45 minutters joggetur.

LES OGSÅ  I form etter fødselen

Problemet er at jeg får smerter i knærne. Jeg er klar over at smertene har sammenheng med at jeg er lite trent nå, og at knærne har liten støtte i den omkringliggende muskulaturen og senene.

Har du tips til effektive øvelser som kan motvirke knesmertene slik at jeg kan fortsette løpeturene, selv om de skjer på asfalt?

Jorunn svarer

Hei. Jeg vil først og fremst anbefale deg å ikke utføre trening som gir smerter. Smerter er et signal fra kroppen om at det du gjør ikke er bra for kroppen din.

Kne

Trening skal ikke gi smerter.

Foto: ScanStockPhoto

Er det slik at du får smerter med én gang du begynner å løpe, eller kommer smertene etter en stund?

Har du forsøkt å løpe litt kortere? Kanskje du kan forsøke å løpe halve tiden, altså 20 min, og så kan du gå resten av tiden. 

Dersom dette også gir smerter vil jeg anbefale deg å vente med løping inntil videre.

Vannjogging kan være et fint alternativ, og stavgang er ypperlig trening. Dette er mer skånsomt for knærne enn løping. Jeg kan anbefale deg å forsøke det.

LES OGSÅ  Trening for dårlige knær

I tillegg bør du absolutt begynne med stabiliserende styrkeøvelser for muskulaturen i hoften, knærne og anklene dine.

Det er svært viktig at du får en grundig undersøkelse av knærne dine hos en lege. Han kan deretter henvise deg til en fysioterapeut som kan veilede deg i øvelser.

Lykke til - og god bedring!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

LES OGSÅ  Vonde legger av å jogge

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)