Vil stramme inn reglene for betakaroten

Risikoen for lungekreft øker hos røykere som tar kosttilskudd med betakaroten. Nå kommer forslag om en øvre grense for hvor mye fargestoff som kan tilsettes.

Gulrøtter, gulrotsaft og tabletter med betakaroten

Betakaroten fra gulrøtter og annen mat er ikke skadelig, ifølge Vitenskapskomiteen. Men mengden av dette fargestoffet i tabletter med kosttilskudd kan nå bli strammet inn.

Foto: Colourbox

Betakaroten er et naturlig fargestoff i grønnsaker, frukt og bær, spesielt i gulrøtter. Stoffet er en kilde til A-vitamin, og brukes også i bruningsmidler og kosttilskudd.

Den siste store kostholdsundersøkelsen blant voksne viste at tre prosent av oss bruker kosttilskudd med betakaroten.

– Men antallet kan være høyere, fordi mange kanskje ikke tenker på bruningspiller som et kosttilskudd, sier klinisk ernæringsfysiolog Kristin Holvik til NRK.

I dag finnes det maksimumsgrenser for A-vitamin i kosttilskudd, men ikke for mengden tilsatt betakaroten. Bruningspillene som markedsføres i Norge inneholder vanligvis mellom tre og ni milligram betakaroten per dagsdose.

Etter en gjennomgang av den internasjonale forskningen om mulige skadevirkninger, foreslår Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) at Norge innfører en øvre grense på fire milligram daglig.

– Økt risiko for lungekreft

VKM konkluderer med at betakaroten i kosttilskudd øker risikoen for lungekreft og død hos røykere.

Kristin Holvik

Klinisk ernæringsfysiolog Kristin Holvik understreker at betakaroten i maten ikke er skadelig.

Foto: Privat

De utelukker heller ikke at denne risikoen kan øke hos mennesker med astma, KOLS og andre betennelsestilstander i lungene.

Betakaroten er også et antioksidant, et kjemisk stoff som mange eksperter mener kan beskytte mot kreft.

Men hos røykere som tar denne typen kosttilskudd kan altså virkningen bli stikk motsatt, ifølge Vitenskapskomiteens risikovurdering.

Årsaken til den økte kreftrisikoen kan ifølge VKM være en endring i betakarotentilskuddets effekt på overflaten av lungevevet.

– Vi kjenner ikke den laveste dosen som kan skade lungene. Derfor kan vi heller ikke si om det finnes noen "trygg dose" for røykere, sier Kristin Holvik. Hun er medlem av faggruppa i VKM som har laget risikovurderingen.

Ekspertene har ikke funnet økt risiko for andre typer kreft enn lungekreft.

Vil ha brunere hud

– Betakaroten markedsføres i hovedsak som et bruningsmiddel, men finnes også i kosttilskudd kategorisert som antioksidanter og «supermat». Produsentene hevder gjerne at kosttilskuddene bidrar til å styrke immunforsvaret og forebygge kroniske sykdommer, sier Holvik.

Hun understreker at betakaroten i maten, blant annet i gulrøtter og andre grønnsaker og frukt med sterke farger, ikke har skadelig effekt.

Vurderer nye regler

Grønnsaker

Tomater, frukt, bær og fargerike grønnsaker inneholder fargestoffet betakaroten, som er en viktig kilde til vitamin A.

Foto: Tor Risberg / NRK

Mattilsynet vurderer nå om regelverket skal endres.

– I løpet av noen uker regner vi med å konkludere med en eventuell maksimumsgrense for tilsetning av betakaroten i kosttilskudd, sier seniorrådgiver Svanhild Vaskinn i Mattilsynet til NRK.

– Samtidig ser vi nærmere på hvordan røykere best kan informeres om den økte kreftrisikoen som VKM påpeker, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)