Vil kartlegge risikoskoler

Det er bare et spørsmål om tid før vi opplever skoledrap i Norge om vi ikke aktivt forebygger slike hendelser, mener forsker og spesialist i allmennmedisin, dr.med Ole Rikard Haavet.

Evakuering etter skoleskyting i Finland
Foto: MIKKO STIG / AFP

Haavet mener vi bør kartlegge hvilke skoler som er i risikosonen for slike angrep.

-På skoler med dårlig miljø er det mange deprimerte elever.

Depresjon er et av hovedkjennetegnene for de som begår slike handlinger som i Jokela i Finland. Vi må hindre grobunn for slike handlinger, sier Haavet.

Han mener helse- og skolemyndighetene må legge til rette for en kartlegging som avdekker hvilke skoler som har spesielt dårlig miljø med mye mobbing og vold.

En slik screening kan gjøres enkelt ved hjelp av spørreskjemaer om elevenes trivsel og mentale helse, sier han.

Inspirasjon på Internett

Ole Rikard Haavet

Ole Rikard Haavet

Detaljer om tidligere skolemassakre ligger på Internett og fungerer ofte som inspirasjon for nye gjerningsmenn.

Skolemassakren ved Virginia Tech i USA i vår var trolig inspirasjonskilde for 18- åringen som drepte åtte i Finland.

Det viser spor 18- åringen har lagt igjen på Internett.

Også trusselvideoen mot Erdal Ungdomsskole i forrige uke inneholdt referanser til denne udåden.

Overdreven nettbruk

Ny forskning fra Korea viser at unge som blir deprimerte søker inn i en internettverden, som åpner for virkelighetsflukt.

Overdreven bruk av Internett er også et fellestrekk blant gjerningsmenn som begår skoledrap eller sender inn trusler til skoler, sier Haavet.

Han mener kunnskapen om disse fellestrekkene vil gjøre det lettere å kartlegge elever og skoler som er i risikosonen for slike hendelser.

Dataspill ble tvangslidelse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.