Vil forby mobiler i franske skoler

Den franske regjeringen vil forby mobiltelefoner i barne- og ungdomskolen. Det er faren for at stråling fører til helseskader som ligger til grunn for regjeringens føre vàr-tiltak.

Mobiltelefon
Foto: Lene Granli / NRK

Forslaget skal behandles i nasjonalforsamlingen over nyttår.

Det er den samlede forskningen på området som har fått regjeringen til å ta affære. Helsemyndighetene har analysert 2500 internasjonale studier om mobilbruk. 11% av disse (275 forskningsrapporter), viser at mobilstrålingen utgjør en helserisiko.

Les også: Telenors GSM-kart

Les også: Vi må lære strålevett

Første land ut i Europa

- Vi ønsker å legge oss på et føre var-prinsipp i forhold til barn, ikke bare i barneskolen men til og med ungdomsskolen, sier statssekretær i det franske økologidepartementet, Chantal Jouanno (UMP), til NRK Puls.

- 11 prosent av de seriøse studiene som er gjort på området, for ikke alle er seriøse, konkluderer med at cellene påvirkes. Det kan skade barns utvikling, spesielt på det nevrologiske planet. Barns kranier er ikke ferdig utvokst. Dermed trenger strålingen lettere gjennom hodeskallen hos dem enn hos voksne.
11 prosent er en så betydelig andel av forskningen at vi ikke kan neglisjere det, sier Chantal Jouanno.

Dersom forbudet blir vedtatt, blir Frankrike det første landet i Europa som forbyr mobiltelefoner med helsefare som årsak. Regjeringen regner med å få flertall for forslaget når det behandles i Nasjonalforsamlingen over nyttår.

Les også: Barneombudet krever mobilmerking

Upopulært blant elever

Forslaget er ikke populært blant de elevene NRK Puls traff i Paris.

5.klassingene Juliette Falkehed og Kadiatou Bangoura sier de trenger mobilen, og mener det er greit å ha den med på skolen hvis den ikke forstyrrer undervisningen.

Heller ikke læreren Marie-Madeleine Cloup Speer er sikker på om et forbud er en god idè:

- Personlig er jeg ikke overbevist om at det er et problem med stråling. Men hva vet vel jeg, sier læreren.

Les også:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.