Vi tester HD-kamera

FBI ville teste et nytt HD-kamera. Her kan du lese mer om kameraet og hvordan du kan laste ned resultatet.

Sony PMW-EX1

Kameraet som er benyttet til FBIs test av HD.

Foto: handout

For å lage reportasjen om turklær i HD, brukte jeg et minnekortbasert kamera; Sony PMW-EX1. 

Les hvordan du kan laste ned HD-reportasjen her: FBI i HD

Selve kameraet er produsert av Sony, et stort japansk elektrokonsern. Det spesielle med dette kameraet er at det gjør opptak på såkalte SxS (Sony og Sandisk) minnekort. Minnekortene fåes med forskjellig lagringskapasitet, 8, 16 eller 32 gigabyte. Kameraet har to porter for minnekort og kan med f.eks 2 16 gigabyte minnekort ta opp 1 time og 56 minutter i beste kvalitet, 720/50p eller 1080/50i.

Det som gjør dette kameraet ekstra spesielt er at Sony ikke har Standardefinisjon (SD) som valg i opptaksmodus. Kun Høyoppløslige (HD) bilder i forskjellige varianter.

HD og Komprimering

Det er utrolig mye snakk om HD-fjernsyn for tiden. Ingen av de store norske TVkanalene sender i HD ennå. Og når det blir sendt programmer i HD, er ennå ikke bestemt.

Men den teknologiske utviklingen gjør at kameraene blir mindre, og får bedre bilder. Pluss en minst like viktig faktor er at så å si alle flatskjermer som selges til konsumentmarkedet også er HD-ready eller i full HDoppløsning (1080p), altså med en oppløsning på 1920x1080. Altså over 5 ganger høyere oppløsning i bildet.

Rent praktisk for en vanlig tv-seer så vil du se detaljene bedre, for eksempel rynker og merker i folks ansikt, detaljer i snø og omgivelser etc. Også fargene vil oppleves skarpere og klarere.

Kort sagt, tvbildene vil se mer virkelighetsnære ut. Så elektroprodusentene og bransjen ellers vil trolig fokusere mer og mer på HD som framtidens opptaksformat både for hjemmevideo og profesjonelt bruk.

EX1, altså dette kameraet, tar opp i opp i filformatet mpeg2, 35mbit. Det vil si at det er et veldig komprimert format, med en egen teknologi som heter LONG-GOP. Denne teknologien gjør at bildene blir ”pakket” sammen som en gruppe med bilder, ergo sparer en plass på båndbredden. Men den må brukes med varsomhet i etterarbeid, siden en kan oppleve et generasjonstap ved omkoding/evt bearbeiding til andre filformater.

Hvorfor denne testen?

Det er derfor vi tester dette kameraet også; ikke bare den praktiske bruken i felten, men også for å se hvordan bildene blir når de komprimeres ned til et annet format.

Så denne FBI-testen saken er faktisk det første tv-saken i NRK som blir produsert med dette kameraet. Så dere kan laste ned en versjon i 720/25P. Som er den mellomste HD oppløsningenog nyte litt skarpere bilder på flatskjermen hjemme enn dere får de på de vanlige sendingene, så lenge det varer. 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)