Hopp til innhold

Vi blir lykkeligere med tiden

Ingen grunn til å grue seg til alderdommen.

Eldre dame med sigar
Foto: Colourbox

Til tross for skrantende helse, lavere inntekt og at livet nærmer seg slutten, er livet lysere i alderdommen.

Psykologiske studier viser at eldre generelt gjør det beste ut av tiden de har igjen, og at de har lært seg å unngå situasjoner som stresser dem eller gjør dem triste.

Studiene omfatter personer langt opp i 90-årene, skriver BBC .

Eldrebølgelykke

Lykke

Lykken blir ikke mindre med årene, tvert imot.

Foto: Odilon Dimier / 6PA/MAXPPP

Prognosene som viser at andelen pensjonister i befolkningen vil øke fra 13 til 22 prosent mot år 2050, reiser mange vanskelige problemstillinger. Men skal vi tro forskerne, vil eldrebølgen også føre med seg en lykkeligere befolkning.

Psykologen Susan Turk Charles ved University of California har gjennomgått tilgjengelige studier på området og konkluderer med at folk har det bedre jo eldre de blir.

Unntaket er personer som rammes av demens.

Balanserer humøret bedre

Eldre mennesker er flinkere til å kontrollere og balansere sine egne følelser enn unge. Dette ser ut til å være en egenskap som stadig forbedres gjennom livet.

Vissheten om at tiden man har igjen er begrenset får eldre mennesker til å sile bedre. De er flinkere til å velge situasjoner som gir glede og lar i mindre grad personlig kritikk gå innpå seg.

Et langt livs trening har også gitt dem større innsikt i hvilke intensjoner som ligger bak andre menneskers handlinger, slik at de ikke så lett blir såret.

Unge mennesker vil få det bedre hvis de adopterer noe av de eldres innstilling til livet, sier forskerne.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)