NRK Meny
Normal

Verdens beste togturer

Norge og Storbritannia erstatter USA og Mexico i kåringen av verdens beste togturer. Flåmsbanen og Bergensbanen er nå inne på lista over de 25 mest spektakulære togstrekningene i verden.

Flåmbanen
Foto: Visitflam.com

Å havne på den eksklusive lista til IRT (The Society of International Railway Travelers) er en stor ære for enhver togoperatør. Og ikke minst en gylden mulighet til oppmerksomhet fra et nysgjerrig, kjøpesterkt og reisevillig internasjonalt publikum.

Se flere av vinnerne her

IRT er den internasjonale medlemsorganisasjonen for togentusiaster, som også arrangerer og selger togturer til utvalgte strekninger i alle verdensdeler. Helt siden 1983 har IRT kåret de beste togturene i verden og publisert resultatet i organisasjonens eget tidsskrift.

Og for første gang havner altså hele to norske strekninger på den ettertraktede topp 25-lista i år. Bergensbanen på grunn den fantastiske naturen den kjører gjennom, Flåmsbanen fordi ”det er hva du ser gjennom vinduet som teller”.

- Dette er utrolig flott. Å være med på IRTs liste er som å få en togreisenes Oscar-pris, sier en stolt informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB. - Og litt av en fødselsdagsgave for Bergensbanen som fyller 100 år i november!

Strekningen Oslo - Bergen har også tidligere vært inne på den ettertraktede lista. - I 1983 ble den kåret til én av verdens 20 beste togstrekninger. Plaketten fra den IRT-kåringen henger på Geilo stasjon, forteller Lundeby.

Selskapet Flåmsbanen har også grunn til å være stolt. De markedsfører Flåmsbanen og driver den i tett samarbeid med NSB.

Ikke luksus

Flere av verdens mest berømte tog er med på lista, blant dem Orientekspressen, Den transsibirske jernbanen og sørafrikanske Blue Train.

Ifølge IRT er de norske prisvinnerne to av de få togene på lista uten individuelle navn. ”Norske tog drives av det offentlige. De er førsteklasses (men ikke luksuriøse), og du får vindusplass til noen av verdens vakreste utsikter”, skriver organisasjonens tidsskrift The International Railway Traveler.

De 25 utvalgte togstrekningene kåres etter innspill fra IRTs skribenter, redaktører, medlemmer og ansatte. De viktigste kravene er utsikt og naturopplevelse, service, rutetider og overnattingsmuligheter. Ingen kan betale seg inn på den eksklusive lista.

Reisekrise

Finanskrisa er faktisk en medvirkende årsak til at de to norske jernbanestrekningene er kommet med denne gangen. USAs GrandLuxe Express og Mexicos Sierra Madre Express har vært inne på lista i flere år, men begge har nå trukket i nødbremsen og stanset all drift.

Togene hos GrandLuxe stanset i fjor sommer på grunn av passasjersvikt, mens den mexicanske stoltheten måtte gi opp da ett av USAs største reisebyråer kansellerte alle bestillinger etter dramatisk salgssvikt. Det pågår nå forhandlinger om salg og eventuell ny start for begge de to tidligere prisvinnende togstrekningene.

I tillegg til Bergensbanen og Flåmsbanen er også det britiske Pullmantoget nykommer på årets liste. Pullman er navnet på den britiske delen av Orientekspressens endestrekning mellom London og Paris.

- I skyggen av finanskrisen håper vi at denne kåringen kan bidra til at vi nordmenn kjenner vår besøkelsestid og innser hvilke fantastiske feriemuligheter vi har i vårt eget land, sier informasjonssjef Lundeby i NSB. - Men vi kommer ganske sikkert til å bruke denne kåringen også i markedsføring utenlands, forteller han.

Dette er verdens beste togturer i 2009:

(i geografisk rekkefølge)

(i geografisk rekkefølge)

EUROPA

Donau-Ekspressen

Sentral-Europa / Tyrkia

 

Pullman

Storbritannia

 

El Transcantabrico

Spania

 

Golden Eagle Transsibirske jernbane

Russland

 

Orientekspressen

Europa

 

Isbre-Ekspressen

Sveits

 

Bernina Express

Sveits

 

Royal Scotsman

Skottland

 

Flåmsbanen

Norge

 

Bergensbanen

Norge

ASIA

Det rullende palass

India

 

Eastern & Oriental Express

Sør-øst Asia

 

Shangi-La-Ekspressen

Kina / Tibet

 

Toy Train

India

 

Deccan Odyssey

India

AUSTRALIA

Ghan

Australia

 

Indian Pacific

Australia

 

Sunlander

Australia

AFRIKA

Blue Train

Sør-Afrika

 

Pride of Africa

Sør-Afrika

NORD-AMERIKA

Canadian

Canada

 

Royal Canadian Pacific

Canada

 

Rocky Mountaineer

Canada

SØR-AMERIKA

Andean Explorer

Peru

 

Hiram Bingham

Peru


TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.