Hopp til innhold

Vegetarmat minsker risiko for tarmkreft

Spiser du vegetarisk? Da kan risikoen for å få tarmkreft være betydelig redusert, ifølge ny studie.

Vegetarmat

Vegetarkost kan forebygge tarmkreft, viser en ny amerikansk studie.

Foto: Colourbox

Plantebasert mat kan være viktig for å forebygge tarmkreft, skriver svt.se . I en ny, amerikansk studie ble det samlet inn data fra over 77.000 friske personer. Studien viste at personene som spiste vegetarisk reduserte risikoen for tarmkreft med 22 prosent sammenlignet med de som også spiste kjøtt.

Aller best gikk det for de som hadde et pescovegetarisk kosthold, som innebærer vegetarisk kost og fisk. De halverte nesten sin risiko for å få tarmkreft.

- Ikke overrasket

Paula Berstad, forsker og ernæringsfysiolog ved Kreftregisteret, er ikke overrasket over at grupper med plantebasert kosthold har lavere risiko for tarmkreft.

Paula Berstad

– Kosthold som inneholder rikelig plantebasert mat er fordelaktig for helsen, sier Paula Berstad.

Foto: Margaret M. de Lange

– Det er likevel litt overraskende at pescovegetarianere var i så mye større grad beskyttet enn andre vegetarianergrupper, sier hun til NRK.no.

Men Berstad mener at studien bare svarer på en liten bit av et stort puslespill.

– Det er mange faktorer som kan bety mye i en sammenheng mellom vegetarkosthold og risiko for tarmkreft. Denne studien er et viktig bidrag, men den holder ikke alene til å endre dagens kostanbefalinger, forteller ernæringsfysiologen.

Dette er spesialrådgiver i kosthold og alkohol hos Kreftforeningen, Ida Tidemann-Andersen, enig i.

– En enkelt studie som dette er en bit av det vitenskapelige grunnlaget som ligger bak hver enkelt kostråd, sier hun.

Trenger ikke kutte ut rødt kjøtt

Det er en overbevisende sammenheng mellom rødt kjøtt og tarmkreft. Det samme gjelder for bearbeidet kjøtt som er saltet, røkt eller behandlet for å forlenge holdbarheten. Det betyr ikke at bearbeidet kjøtt eller kjøtt fra svin, storfe eller sau trenger å bli ekskludert fra kosten din.

Ida Tidemann-Andersen

– Et redusert inntak av rødt kjøtt bidrar til at du reduserer risikoen for både kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes, forteller Ida Tidemann-Andersen.

Foto: Kreftforeningen

– Det finnes ikke nok holdepunkter til å konkludere at ikke noe rødt og bearbeidet kjøtt er mer beskyttende enn å inkludere små mengder kjøtt i kostholdet, sier Paula Berstad.

Helsedirektoratet anbefaler å begrense mengden rødt kjøtt til 500 gram per uke.

– Når du spiser kjøtt er det lurt å tenke over hvilken type kjøtt du spiser, og hvor ofte du spiser kjøtt. Det anbefales å spise rent kjøtt fremfor bearbeidet kjøtt. Dersom du spiser mye rødt kjøtt, er det som denne studien viser, gunstig å bytte ut noen av kjøttmåltidene med fisk eller vegetariske retter, sier Tidemann-Andersen.