Hopp til innhold

Veganmat i vinden som aldri før

Flere velger å bli helt veganske, og matblogger Mari Hult mener det er hensynet til miljø og dyrevelferd som får folk til å kutte ut all mat som stammer fra dyr.

Veganske cupcakes

Det er glitter og sjokolade i Mari Hults cupcakes, men de er helt veganske.

Foto: Marte Antonesen / NRK

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

– Folk kan være skeptiske og bare forvente salat og soya på bloggen min. Men den er stappfull av kaker og cupcakes, sier Mari Hult.

vegansk matkurs

Mari Hult har hatt stor suksess med sine veganske matkurs.

Foto: Marte Antonesen / NRK

Melken er byttet ut med soya og det er ingen egg å se når blogger Mari Hult holder matkurs i baking. Men cupcakes er cupcakes, selv om de er veganske. Hun driver en av de mest leste matbloggene, vegetarbloggen og ser at det er en økende interesse for vegansk mat.

Veganske ingredienser

Det er kun 100 prosent veganske ingredienser som brukes når Hult holder kurs i baking.

Foto: Marte Antonesen / NRK

– Det er en klimakrise, og folk begynner å forstå at det har noe med mat å gjøre. Så de tar beslutningen om at hvis de vil være litt mer miljøvennlige, så kan noe av regnskapet tas på kjøkkenet, sier hun.

Vegansk vår

Antall vegetarianere er mer enn doblet på 20 år. Norsk Vegetarforening går ut ifra at det finnes rundt 10.000 som lever helt vegansk.

Norsk Vegansamfunn står bak tiltaket Vegansk vår, som går ut på at folk skal spise vegansk i hele mars. Og en trenger ikke å være en spesiell person for å ta utfordringen.

Mari Holt

Mari Hult driver vegetarbloggen og merker den økende interessen for vegansk mat. – Jeg får flere lesere hver dag, sier hun.

Foto: Marte Antonesen / NRK

– Folk kan være skeptiske til veganisme og tro det er en skummel religion. Men det er jo bare folk som vil leve litt mer dyre- og miljøvennlig, sier hun.

Øystein Lunde Ohna var en av dem som tok turen innom Hults kurs i vegansk baking. Han drev restauranten, Resept, som i tre år var 100 prosent vegansk.

– Det er kjempebra at det kommer veganske tilbud som dette. Folk er mer bevisste og vil tilbake til essensen av maten. At den er kortreist, økologisk og vegansk, sier han.

En omstilling

Lunde Ohna mener Norge har vært treig med å tenke nytt og kjøttfritt, men at det er i ferd med å endres.

– Det er fantastisk hvor langt vi har kommet de siste årene. Vegansk har vært mye i media, og det smitter, sier han.

Øystein Lunde Ohna

Øystein Lunde Ohna drev en helt vegansk restaurant og mener det er marked for veganske tilbud i Stavanger.

Foto: Marte Antonesen / NRK

Det var mye grining og langpanner med kaker i gulvet da Hult bestemte seg for å bli vegansk. Hun vil være en som tar imot dem som vil prøve seg.

– Alle oppskriftene er klare og venter. Jeg gikk først og lagde sporet så andre kan følge etter, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland