Dette kan redusere risikoen for hjertesykdommer med 32 prosent

Å kutte ut kjøtt og fisk til fordel for vegetarmat, kan være svært gunstig for hjertet, antyder ny forskning.

Frukt og grønt

– Studien minner oss om at vi bør prøve å spise balansert og variert, uansett om kostholdet inkluderer kjøtt eller ikke, mener forskeren bak studien.

Foto: Colourbox

En omfattende studie av 44.500 briter viser at vegetarianere har 32 prosent mindre sjanse for å dø eller bli innlagt på sykehus for hjertesykdommer.

Forskjeller i kolesterolnivå, lavere blodtrykk og sunnere kroppsvekt er trolig årsaken.

Funnene ble publisert i American Journal of Clinical Nutrition.

– Ikke en oppfordring om at alle skal bli vegetarianere

Forskere ved University of Oxford analyserte data fra 15.100 vegetarianere og 29.400 mennesker som spiste kjøtt og fisk.

I løpet av 11 år døde 169 personer i studien og 1066 fikk behandling på sykehus som følge av hjertesykdommer. Ifølge forskerne var det mer sannsynlig at disse personene spiste kjøtt og fisk enn at de var vegetarianere.

– Hovedbudskapet er at kostholdet er en viktig faktor for hjertets helse. Det vil ikke dermed si at alle bør ha et vegetarisk kosthold, sa Francesca Crowe, en av forskerne bak studien til BBC.

– Kostholdet til vegeterianere er ganske forskjellig fra kjøttspisere. Vegetarianere har sannsynligvis et lavere inntak av mettet fett, noe som naturligvis reduserer risikoen for hjertesykdommer, legger hun til.

Resultatet fra studien viste blant annet at vegetarianere hadde lavere blodtrykk, lavere nivå av det dårlige kolesterolet og en sunnere kroppsvekt.

– Denne forskningen minner oss om at vi bør prøve å spise balansert og variert, uansett om kostholdet inkluderer kjøtt eller ikke, sier Tracy Parker fra British Heart Foundation og tilføyer:

– Det er viktig å huske på at et vegetarisk kosthold ikke er en snarvei til sunt hjerte. Det er tross alt mye vegetarisk kost som inneholder mettet fett og salt.

– Hvis du tenker på å bytte til et vegetarisk kosthold, bør du planlegge måltidene dine nøye. Det er viktig å erstatt tapte vitaminer og mineraler, for eksempel jern, som du vanligvis får fra kjøtt, sier hun til BBC.

Sunnere - hvis det gjøres riktig

Ifølge en tidligere omfattende studie får vegetarianere også mindre kreft.

Og en sunn vegetarkost er sunnere enn det gjennomsnittlige norske kostholdet, sa professor i ernæring, Helle Margrete Meltzer til NRK.no i forbindelse med studien.

– Problemet er bare at en usunn vegetarkost er verre enn å spise usunn blandingskost. Det er en av årsakene til at myndighetene i utgangspunktet råder oss til å spise variert med innslag av kjøtt og fisk, sa Meltzer.

Lisa Simpson

Lisa Simpson fra TV-serien Simpsons er en kjent vegeterianer. Den åtte år gamle jenta har vært vegeterianer siden 1995.

Foto: Anonymous / Ap

– En del blir vegetarianere fordi de vil beskytte dyrene, og kutter ut kjøtt og fisk uten å ha noen kunnskap om kosthold. Sitter man igjen med boller, potetgull og sjokolade på tallerkenen, er man vegetarianer, men en veldig usunn en, forklarte hun.

Likevel er det ikke så vanskelig å gi kroppen det den trenger, såfremt man spiser melkeprodukter. Det er først og fremst veganerne, som verken spiser egg, melk eller ost, som må være spesielt påpasselige.

– Jeg vil ikke anbefale noen å gå over på vegankost uten å sette seg nøye inn i hva som da skal til for å få en fullverdig kost, sa Meltzer.

Lurer du på hvordan du skal spise riktig som vegetarianer? Her får du noen gode råd.

Les også Matportalens råd for vegetarianere.

For mye salt og for lite fisk

Ifølge Helsedirektoratets ferske rapport om utvikling i norsk kosthold spiser vi stadig mindre fisk, og dobbelt så mye salt som anbefalt.

Hver og en av oss spiser i gjennomsnitt 34 kilo fisk i året. Forbruket har sunket jevnt og trutt i flere år, og gikk ned med én kilo per innbygger fra 2010 til 2011.

Samtidig økte inntaket av kjøtt med én kilo, til totalt 75 kilo i året.

Myndighetene mener at stort inntak av fete meieriprodukter og kjøtt gjør at vi fortsatt får i oss for mye mettet fett.

– Det hadde vært en fordel om forbruket av fisk økte i stedet for forbruket av kjøtt, sa fungerende helsedirektør Knut-Inge Klepp da tallene ble presentert.

Han mener det er et paradoks at vi spiser stadig mindre fisk i fiskelandet Norge.

Men Helsedirektoratets største bekymring er de store mengdene salt vi får i oss.

Gjennomsnittlig spiser hver av oss 10 gram per dag. Det er dobbelt så mye salt som anbefalt, og dermed en stor risikofaktor for hjerte- og karsykdommer som er den vanligste dødsårsaken i dagens Norge.

På den positive siden fastslår rapporten at det norske folk spiser mer grønnsaker og mindre sukker enn noengang.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)