NRK Meny
Normal

Utstående ører

Hjelper det å tape ørene inntil hodet på babyen? 

Baby
Foto: NRK

 

Spørsmål

Hei. Vi har en baby som er født med et veldig utstående øre. Jeg har hørt at det hjelper å tape øret inntil hodet en stund, og at det da vil legge seg mer inntil hodet. Stemmer dette, og i tilfelle hvor lenge må han gå med tape?

 

Jørgen svarer

Hei. Jeg synes ikke det er noen god idé fordi det kan være ubehagelig for barnet. Han kan også få reaksjoner på plasteret, og man kan forstyrre den normal anatomien i øret.

Hos mange barn legger ørene seg pent «på plass» etter hvert som de vokser og hodeformen utvikles. Dersom dette ikke skjer, og barnet selv ønsker det, kan man få operert ørene på plass når barnet er større - for eksempel  i 10-12 årsalderen.

Inngrepet er enkelt og gjøres med lokalbedøvelse. Mitt råd er altså å spare på tapen og være tålmodig.

Hilsen
Jørgen Skavlan
Spesialist i allmennmedisin 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.