Hopp til innhold

Unngå gnagsår på 17. mai

Finstasen er klar og nystrøket til den store festen. Men nye sko kan by på problemer. Her er noen gode råd mot gnagsår.

Pumps

Mange kjøper litt for små sko. Det kan bli en pest og en plage.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Gode og riktige sko skal man i utgangspunktet ikke få gnagsår av, selv når de er helt nye.

17. mai-tog

Et langvarig 17. mai-tog kan bli en utholdenhetsprøve hvis skoene gnisser.

Foto: Turid Janne Kvaløy / NRK

Men hvem har vel ikke opplevd at de harde nyskoene gnisser og gnager når festen er igang og man har langt hyggeligere ting å tenke på?

- Hovedproblemet er at folk har en tendens til å kjøpe skotøy som er et halvt nummer for små, forteller Annelise Gullien hos Friman Thorkildsen Ortopediske AS.

- Spesielt damer har en forkjærlighet for trange og smale sko. Tærne er spesielt utsatt, sier hun.

Med tærne i kryss

- Vil man unngå slitasjeskader på føttene, er det ikke spesielt smart at tærne nesten ligger i kryss inne i skoene, sier Gullien. I en årrekke har hun jobbet med produksjon av blant annet ortopedisk fottøy og støttebandasjer.

- Nå er det jo slik at skinnsko til en viss grad vil gå seg til etterhvert som de brukes. Men det er selvsagt en dårlig trøst når det gnager som verst.

- Hvis man mistenker at de nye finskoene kan bli et problem i 17.mai-toget, kan en løsning være å få dem blokket ut på forhånd, slik at de blir en smule mer romslige. De fleste skomakere kan ordne dette.

- Ta med korkhæl!

Gnagsår

Baksiden av føttene kan få problemer med nye harde festsko.

Foto: CC foto fra http://www.flickr.com/photos/danielmorris/

Gullien forteller at nye sko som er høye bak kan begynne å gnage.

- Et godt råd kan da være å ha med seg en liten korkhæl som man legger inn i skoen. Dermed kommer foten litt høyere opp. Det pleier å hjelpe, sier hun.

Korkhæler får du kjøpt i de fleste skobutikker, og de kommer i tre størrelser (liten, medium og stor).

- Dessuten selger apotekene ufarget gnagsårplaster med gele. Det kan gjøre susen hvis foten mistrives i en gnagende sko, sier hun.

Ekstrasko er lurt

Men det aller beste rådet hennes er rett og slett å ta med seg et par lette, behagelige og velbrukte spasérsko som reserve i veska.

- Bytt til reserveskoene hvis de nye finskoene slår seg vrange. Og glem at de gamle skoene eventuelt ikke matcher resten av antrekket. For det hjelper ikke hvor velkledd og fin du er hvis skoene gnager. Det synes på ansiktet at du lider, mener Annelise Gullien.

  • Har du flere gode råd mot gnagsår? Del dem gjerne med andre i kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)