Trener opp selvtilliten

Elin tester brudekjoler, og ønsker seg en kropp hun kan trives bedre med.

Elin tester brudekjoler.
Foto: Anders M. Leines / NRK

 

Elin skal gifte seg til sommeren og skal for første gang prøve brudekjole. Og John Trygve er på sin ukentlige treningstime. Begge ønsker de seg en kropp de kan trives bedre med.

Se reportasjen i nett-TV her

Denne uka setter vi fokus på hvordan sunn mat og bedre selvfølelse henger tett sammen. Elin Krüger og John Trygve Tollefsen er to av fire deltakere som Bedre Puls følger på veien til en sunnere livsstil.

Denne gangen møter vi Elin på visningsshow for brudekjoler. På catwalken ser hun slanke damer med kropper som hun bare kan drømme om. Men på sankthansaften skal hun selv inn i en slik brudekjole.

- Det er ikke noe mål for meg å bli så tynn. Hva i all verden er det de gjør for å holde seg så tynne og flotte? Hvorfor klarer ikke jeg det? Hvorfor er jeg sånn som jeg er? spør Elin.

Og hun vet svaret:

- Jeg har jo fått vite hvor mye sukker jeg spiser, så jeg vet jo hva jeg gjør galt. Jeg har bare spist og spist, selv om jeg ikke har hatt lyst på noe. Vi har bare sittet der og kost oss. Det er jo helt tullete!

Venner forteller Elin at hun er flott slik hun er. Men Elin føler det ikke slik inni seg. Hun er ikke glad i kroppen sin slik den er nå. Det er en av grunnene til at hun er med i Bedre Puls. Hun vil bli litt nettere, og med det: få en bedre kroppsfølelse.

- Men kropp, det burde ikke være så viktig som det det er. Tenk om man kunne vært lykkelig med den man var! Men det er’kke så lett, da!

Avskydde egen kropp

John Trygve i farta.
Foto: Leif Ove Bergundhaugen / NRK

I ungdomstiden var John Trygve Tollefsen svært stor. Han veide 125 kg og var 177 cm høy. Da hadde han det ikke godt med seg selv.

- Det handlet jo både om at jeg ikke var åpen om min seksuelle legning, og det handlet om at jeg hadde en kropp som jeg avskydde.

Han beskriver det som en nedadgående spiral:

- Du eter når du er ulykkelig, og du er ulykkelig fordi du eter. Det er veldig vanskelig å bryte ut av det. Det var først da jeg greide å komme ut av skapet at jeg begynte å få selvtillit på hvem jeg var som menneske. Da begynte jeg også å ta ansvar for min egen kropp.

Nå er han på sin ukentlige treningstime hos Yngvar. Mellom svette løpeturer og anstrengende øvelser forteller han:

- Når jeg trimmer, så føler jeg at det ikke bare er kroppen, musklene, magen og kondisjonen jeg trener. Det er liksom noe større enn det. Jeg føler at jeg trener opp selvtilliten min på et område hvor jeg føler at jeg mangler den.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)