Hopp til innhold

Slik vasker du vinduene mest effektivt

Glem rengjøringsmidler og avispapir. Ifølge ekspert på rengjøring og vinduspuss er det kun tre ting som gjelder.

Rene vindusflater

Du trenger ikke rengjøringsmidler. Mikrofiberklut, kaldt vann og nal er alt som skal til.

Foto: Colourbox

Med disse tipsene unngår du stygge striper og sotete vindusflater til jul.

– Gamle kjerringråd fungerer ikke alltid like bra

– Kombinasjonen av mikrofiberklut, kaldt vann og vindusnal, er mest effektivt.

Det sier Else Liv Hagesæther, forfatter av en rekke rengjøringsbøker. Nylig har hun kommet ut med boken Rent – så enkelt!

Hun har mange nyttige tips å komme med for en glassklar utsikt, men innrømmer at det er mannen som står for selve vinduspussingen hjemme.

– Han er så flink til å legge merke til skitten som legger seg. Og hender det at det går for lang tid mellom hver vinduspuss, spør jeg lurt om han har sett ut i det siste. Men jeg maser ikke, det synes jeg ikke man skal gjøre, humrer hun.

Else Liv Hagesæther

Ifølge Else Liv Hagesæther trenger ikke vinduspussing å ta mange minuttene. Hun mener det holder å ta stue- og kjøkkenvinduene på denne tiden av året, ettersom soveromsvinduene stort sett er mørke den tiden man befinner seg der.

Foto: Haakon D. Blaauw / NRK

Hagesæther forteller at mange sverger til gamle kjerringråd og tips fra bestemødre, men at disse ikke alltid fungerer like bra.

Avispapir tror hun for eksempel ikke noe på.

– I gamledager brukte man gjerne avispapir, men avisen hadde annen trykksverte som polerte vinduene bedre enn i dag, så det anbefaler jeg ikke lenger å bruke. Da avispapir var på moten var alternativet å bruke grønnsåpe, sier hun.

Det er også en del som tyr til salmiakk av gammel vane.

– Salmiakk har den fordel at den ikke avsetter såperester eller belegg på flaten. Bruker du salmiakk, er det særlig viktig å bruke kaldt vann, da varmt vann fordamper salmiakken slik at det meste kommer opp i nesen.

– Du må også være påpasselig med å tørke bort vannrester langs rammer og vinduskarmer, ellers kan salmiakkvannet løse opp malingen.

Tre ting som gjelder

– Har vi hatt barnebarn på besøk og skal fjerne noen flekker nederst på ruten, holder det å bruke en fuktig mikrofiberklut beregnet for glass.

– Når du skal pusse hele vinduet, er mitt beste tips å fukte mikrofiberkluten med kaldt vann og polere over flaten. Kluten sørger for å løse opp fett, trafikksot og flekker og legger igjen fukt på vinduet.

– Deretter benyttes en vindusnal for å sleike bort vannet og skitten.

– Når du trekker nalen ned, hold den litt på skå slik at overskuddsvannet renner på den delen du ikke allerede har nalet, tipser hun.

– Ved kun å bruke vann unngår du filmen som kan dannes av rengjøringsmidler. Og holder du nalen på skrå, unngår du vannstriper.

Til slutt tørker du inntil listen med en godt vridd mikrofiberklut.

– Hvilket mikrofibermerke som er best er vanskelig å avgjøre. En rimelig mikrofiberklut kan fungere like bra, mener rengjøringseksperten.

– Ikke vask i minusgrader eller stekende sol

Den lave vintersolen avdekker støv, fuglebæsj og grå film på vinduene.

Ifølge Kurt Gullhav, tidligere verdensmester i vindusvask, bør du likevel ikke vaske vinduene i stekende sol.

– Ikke vask vinduer når solen skinner på vinduene, da kan de bli skjoldet. Overskyet vær er det beste vindusvaskeværet, sa Gullhav da NRK intervjuet ham for en tid tilbake.

Kurt Gullhav, verdensmester i vindusvask

– Vask først med såpemoppen og så med nalen. Ikke søl for mye med vannet, og pass på så ikke vannet får tørket før du drar det av igjen, framhever Kurt Gullhav.

Foto: Lene Klovning Jørpeland / NRK

Hagesæther sier seg enig i tipset til Gullhav, og legger samtidig til:

– Du bør også unngå vask i minusgrader. Da fryser vannet så fort på vinduet at du ikke får sleiket bort smusset. Resultatet kan bli stygge striper, sier hun.

– Venter du storstilt besøk på vinterstid og ikke har rukket å ta vinduspussingen i plussgrader, kan et tips være å helle litt rødsprit i vannet, sier Hagesæther.

Les også: Vask kjøleskapet hver uke!

Skal du velge et rengjøringsmiddel, gå for zalo

Kurt Gullhav, som har jobbet på feltet i 34 år, og som vant verdensmesterskapet i vindusvask i 1994, sverger til vaskemopp og nal når han skal vaske vinduene sine.

– Jeg velger en «forvasker», som er en kost med teddyfór, sa han til NRK.

Heller ikke han tyr til husmortrikset avispapir. Skal du bruke et rengjøringsmiddel, mener han zalo er det mest effektive.

– Bruk en bøtte med kaldt vann og zalo. Det er den beste såpen, hevder proffen.

Hagesæther mener også zalo kan brukes dersom du ikke har en mikrofiberklut tilgjengelig.

– Da kan du bruke en vanlig fille med litt zalo på for å fukte flaten. Bruk deretter nalen og sleik bort vannet. Etterpå kan du tørke vinduskarmen og rammene med kjøkkenpapir.

– Det beste er likevel å bruke kaldt vann og mikrofiberklut, avslutter Hagesæther.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)