– Problemet er at de som kjøper disse syklene ikke kan noe om sykkel i det hele tatt. Jeg synes det er skremmende at folk, og spesielt barn, kjører rundt på disse syklene. For foreldre skal jo sykler neste være gratis i dag, sier Morten Karlsen, som tester sykler for Syklistenes Landsforening.
Han skjønner ikke foreldre som tør å kjøpe slike sykler til ungene sine.
– Å kjøpe billigsykler til barna våre er som å kjøpe indrefilet til seg selv og pølser til barna. Det grenser til omsorgssvikt, sier Karlsen.
– Farlige bremser

Illustrasjonsbilde
Eksperter mener det er flere problemer med de billige syklene. Ofte klarer ikke folk uten fagkunnskap å justere bremsene riktig – med det resultat at bremsene blir livsfarlige. Mange av syklene har også dempere som blir ødelagt etter en god sykkeltur. Billige komponenter som ryker fort og tunge, dårlig sveisede og ofte skeive rammer, er også et problem.
Flere sykkelreparatører FBI har vært i kontakt med forteller om pedaler som faller av, styrer som knekker og hjul som detter av.
– Når dette skjer i 40 km/t blir det livsfarlig. Dette gjør syklene direkte trafikkfarlig, sier Erling Jensen på Nye Fagerborg Sykkelverksted.
Kraftig økning
I Norge kan alle som har lyst selge sykler. Blant de som har markert seg med å selge billige, umonterte sykler er Biltema, Coop Obs, Smart Club, Jackpot, Qxl og Europris.
Salget av utenlandske sykler generelt har økt kraftig det siste året. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det i fjor ble det importert 280.000 sykler til Norge. Første halvår i år har det blitt importert over 400.000 sykler. Mange av disse er kartongsykler.
– Alvorlig
Statssekretær Jørn Holme i Justis- og politidepartementet ser alvorlig på problemene omkring kartongsykler. Han sier at de vil se nærmere på om det bør bli et forbud mot å selge umonterte sykler.
Foreløpig kommer han bare med en oppfordring til forbrukeren om å kreve sykkelen ferdigmontert når de kjøper den. Hvis sykkelen ikke virker tifredsstillende, bør forbrukeren kreve å få hevet kjøpet.