Hopp til innhold

Tilbake i jobb med Qi gong

Akupunktur og Qi gong har hjulpet arbeidsuføre i Telemark tilbake i jobb. Nå vil flere fylker prøve kinesisk tradisjonell medisin.

Qi gong
Foto: NRK

I Vest-Telemark har Kinesisk tradisjonell medisin fått uføre og langtidssykemeldte tilbake i jobb. Ni personer er utskrevet fra prosjektet, og hele syv er tilbake i jobb etter å ha fått behandling med akupunktur og treningsformen Qi gong.

Les også
Dette er Qi gong

Dette er tall som NAV i Vest-Telemark er svært fornøyde med

– De som har vært med på dette er personer med omfattende helseproblemer. De har prøvd veldig mye tidligere, men først nå har de oppnådd en bedre livskvalitet, sier Gerd Kari Skaalen, leder i NAV Tokke.

Qi gong-kurs

Nye instruktører utdannes.

Foto: NRK

Også i Vestfold

Prosjektet var det første i sitt slag i offentlig regi her i landet. Nå vil flere fylker ta i bruk Qi gong for å få folk tilbake i jobb. I Vestfold er attføringsbedriften Fønix i ferd med å utdanne 15 qi gong-instruktører, og de vil inkludere Qi gong i alle sine programmer fra 2009.

– Store deler av våre brukere er personer som har vært lenge sykemeldt eller lenge på attføring. Veldig mange sliter med muskel- og skjelettplager og behandlingsapparatet har ikke mye å tilby dem.

Vi oppfatter Qi gong som en veldig målrettet metode for å bli frisk, og for å få tak i egne ressurser hos folk, sier fagsjef Alf Sandve hos Fønix.

Smertelindring uten medisiner

Qi gong er også blitt del av opplegget i en av de største attføringsbedriftene i Grenlandsområdet. Målgruppen hos attføringsbedriften GREP er også primært mennesker med muskel- og skjelettplager og lettere psykiske lidelser.

Qi gong

Ivrige deltakere.

Foto: NRK

Det er i hovedsak deltagerne på de arbeidsrettede PIA kursene (Personer i Arbeid) som får tilbud om Qi gong-trening. Mange har lang fartstid både i helsevesenet og NAV-systemet uten å lykkes med å komme tilbake i jobb.

– Vi har en helhetlig tilnærming der både det fysiske og det psykiske er sentralt, og da passer Qi gong godt inn som en del av tilbudet, sier Lindflaten.

Les også
Frisk med kinesisk medisin

Sunn skepsis

For de aller fleste er dette første møte med Qi gong, og de fleste er positive til å prøve.

- Vi hadde kanskje ventet oss mer motstand, men vi opplever mest en sunn skepsis, og en del undring til hva dette egentlig er, forteller Lindflaten.

NAV ledelsen i Telemark møter også en del skepsis, men ser at det gir resultater å tenke utradisjonelt.

– Når man prøver noe nytt er det jo nok av kritiske røster som mener man skal tenke tradisjonelt og holde seg til de opptrukne linjer. Men vi ser at en del av dem som ville vært passifisert nå er i aktivitet. Flere nærmer seg arbeidslivet igjen, og noen er allerede tilbake. Da taler resultatene for seg selv, sier fylkesdirektør i NAV, Terje Tønnesen.

– Det aller mest merkbare er at Qi gong-treningen gir konkret smertelindring, uten bruk av medikamenter. Mange opplever stor effekt på kroppen allerede etter første behandling, og effekten ser ut å vare, sier Lene Lindflaten, rehabiliteringsleder hos GREP i Porsgrunn.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)