NRK Meny
Normal

Telefonen viser hvor du har vært i sommer

Alle med tilgang til telefonen din kan se hvor du har oppholdt deg. – Vi jobber for at folk skal være klar over disse tjenestene, sier Datatilsynet.

Iphones stedstjeneste-logg

Slik kan en biltur i Norge se ut på mobilen. Den registrerer hvor, når og hvor ofte du har besøkt ulike adresser.

Foto: NRK

Godt gjemt på Iphonen er det en oversikt med kart og gateadresser over de stedene du oppholder deg. Denne tjenesten kan enkelt skrus av, men mange av oss går rundt og loggfører egne bevegelser uten å være klar over det.

– Det kan stilles spørsmål ved å aktivere enn slik tjeneste i bakgrunnen uten at man føler man har gitt samtykke til det, sier teknologiekspert Eirik Solheim i NRK.

Se eksempel her:

Lokasjonsdata og stedstjenester på Apples iPhone

Det som kan være vanskelig å huske tilbake i tid, gjør telefonen for deg.

Foto: Skjermdump

Se hvordan du finner din liste nederst i saken.

– Folk må være bevisste

De siste årene har det vært stor utvikling i bruken av stedstjenester og GPS-teknologi i smarttelefoner som Iphone og Android. Bruken av lokasjonsdata er omdiskutert, noe musikktjenesten Spotify nylig fikk erfare.

– Det er flere aktører som bruker denne informasjonen, og vi jobber for at folk skal få korrekt informasjon fra leverandørene om disse tjenestene, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet til NRK.

Årnes mener det viktig å spørre seg om hva de skal bruke informasjonen til og hvor den blir lagret.

Atle Årnes

– Du skal være uttrykkelig informert om hva som aktiveres på telefonen din, sier Atle Årnes i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjoernsen

– Lokaliseringen av deg kan brukes til tjenester som forteller om ting i nærheten og raskeste vei hjem, men det kan også brukes formål som tjener selskapene og ikke nødvendigvis deg, sier Årnes.

– Det kan bli veldig komplekst for folk flest, men det er greit å være bevisst på hva denne dingsen du bærer på i 24 timer faktisk gjør, sier Eirik Solheim.

– Krise om informasjonen kommer på avveie

Atle Årnes i Datatilsynet mener selskapene er avhengig av at kundene føler seg trygge.

– Det vil være krise for Apple og Google hvis denne typen informasjon kommer på avveie og skaper utrygghet, sier han.

NRKs teknologiekspert er enig.

Eirik Solheim

– Teknologien kan være skremmende helt umiddelbart, men noe man blir vant til, sier teknologiekspert Eirik Solheim.

Foto: NRKbeta

– Vi har ikke sett en åpenbar horribel bruk av dette blant seriøse selskaper, men med Ashley Madison-hackingen friskt i minne, vil det bli mye verre hvis hackere klarer å få tilgang til denne informasjonen, sier Eirik Solheim.

Årnes anbefaler at alle går gjennom personvernsinnstillingene.

– Spør deg selv hva er det man egentlig vil ha. Begynn forsiktig og test forskjellige løsninger. Ta stilling til om dette er opplysninger man ønsker å registrere.

Slik finner du listen:

På iPhone (iOS 7 og 8):

Personvern iPhone

Gå inn på innstillinger og trykk på «Personvern».

Foto: Skjermdump
Stedstjenester på iPhone

Gå inn på «Stedstjenester».

Foto: Skjermdump
Stedstjenester på iPhone

Bla ned til «Systemtjenester».

Foto: Skjermdump
Stedstjenester på iPhone

Gå inn på «Ofte besøkte steder».

Foto: Skjermdump
Ofte besøkte steder på iPhone

Her finner du «ditt» kart og liste.

Foto: Skjermdump

På Android er lokasjonsmodusen på Google settings eller settingsmenyen, og deretter på «Location». Om den er aktivert ser du dine bevegelser her.

30 dager med data fra Google.

Eksempel etter bevegelser i 30 dager med data fra Google. – Google er ærlige på at de innhenter denne informasjonen sentralt for å bedre sine tjenester, sier Årnes.

Foto: Skjermdump

NRK har vært i kontakt med Google som henviste til egne nettsider om personvern. Apple har ikke svart på NRKs henvendelse, men du kan lese mer om stedstjenestene her.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.