Unngå reisefellene! Se våre tips!
Da Halvor og Hanne reiste med Sunways til Malta endte de opp med en lavere standard enn de hadde bestilt. Etter gjentatte klager både til den lokale representanten og til kontoret i Oslo fikk de tilbud om å bytte hotell.
Konfidensielt

Etter en natt på det nye hotellet kom den lokale guiden opp på rommet med en kontrakt som de ble bedt om å skrive under på. I kontrakten skulle Hanne og Halvor frasi seg alle videre krav overfor Sunways samtidig som denne saken skulle forbli konfidensiell.
Hvis paret bryter taushetsløftet vil Sunways kreve dekket alle utgifter knyttet til hotellbyttet. Disse utgiftene er oppgitt til kr. 6.550,-
Tvilsom kontrakt
En slik kontrakt er tvilsom da den bryter med Pakkereiseloven som alle reisearrrangører er bundet av. Det betyr at de ikke uten videre kan finne på egne «regler» som kommer i tillegg til lovparagrafene, utvider paragrafene eller setter paragrafene til side til fordel for de «nye» reglene.
På forespørsel fra FBI om det er vanlig praksis fra Sunways å forelegge kunder kontrakter der de kan velge mellom taushet eller økonomisk sanksjon, er firmaet selv ikke villig til å svare. De henviser i stedet til advokat.
Sunways’ advokat skriver følgende til FBI:
«Hver måned reiser flere hundretalls reisende med Sunways Travel Norway AS til Malta. På grunn av personelle preferanser blant Sunways kunder, omstendigheter på stedet og forhold utenfor Sunways kontroll vil det unntaksvis oppstå situasjoner hvor kunden ikke er fornøyd med stedets fasiliteter. Sunways vil da gjøre sitt ytterste for å ivareta den enkeltes kundes ønsker og behov. I visse tilfeller vil dette innbære at Sunways bekoster et alternativt arrangement eller fasiliteter for kunden. Avtale om slike endringer vil som regel foretas av den stedlige representant og ofte med en konfidensialitetserklæring. Dette av hensyn til begge parter.»
Videre skriver han:
«Sunways Travel Norway AS anser saken tilstrekkelig opplyst med dette og kan ikke se behov for å stille opp i et intervju med NRK.»
Her kan du lese hele svaret fra Sunways' advokat (PDF-dokument)
Last ned Acrobat Reader (nødvendig for å åpne PDF-dokumentene)
Bransjen ikke begeistret
Reiselivsbransjen er ikke begeistret for en slik kontrakts- eller avtalepraksis som Sunways legger opp til. Rolf Forsdahl, leder i NRF - Norsk Reiselivsforum , en organisasjon som samler de fleste norske reiseoperatører under en felles paraply, viser bekymring for denne type praksis. Han ser ikke at næringen er tjent med slik oppførsel og praksis. NRF arbeider for at deres medlemmer skal ha en ryddig og samlet oppførsel utad slik at tilliten i markedet blir ivaretatt.
Sunways er ikke medlem i NRF.
Bekymret for erstatning
Halvor og Hanne er bekymret for om Sunways vil trekke summen som er nevnt i dokumentet (6550,- kroner) fra deres kredittkort.
For selv om kortselskapenes hovedregel er at en belastning på kortholders konto skal autoriseres av kortholder ved direkte signatur, finnes det unntak:
Du kan reservere et hotellrom over telefon, e-post eller fax med referanse til kortet ditt. Dersom du ikke møter opp, har da hotellet anledning til å belaste kortet ditt med minimum en natts kostnad.
De kan også etterbelaste kortet for kostnader knyttet til minibarer og filmkanaler selv om romkostnaden var betalt og trukket på kortet på forhånd.
Videre har bilutleieselskaper anledning til å belaste kortet ditt med tilleggskostnader for skader på bilen etter inlevering, manglende drivstoffpåfylling, bøter, etc.
Men siden Halvor og Hannes tilfelle ikke faller inn under ovennevnte, vil ethvert krav om tillleggsbelastning på deres kort kreve en solid dokumentasjon for å bli godkjent for utbetaling.
På generelt grunnlag sier Hilde Høgberg, informasjonsansvarlig i SEB-kort, at alle kortselskap ønsker å ha fornøyde kunder. Dersom hvem som helst kan gå inn å belaste en kundes kort med utgangspunkt i tilfeldige dokumenter, vil kortselskapene miste anseelse, troverdighet – og kunder.
Hun anbefaler derfor som hovedregel at kunder ikke signerer på noe som ligger utenfor de vanlige brukerstedene og belastningsformularene uten å tenke seg godt om. Dersom de likevel gjør – eller har signert under andre omstendigheter og er i tvil om dette var riktig, bør de snarest ta kontakt med kortselskapet slik at alle sider ved denne transaksjonen blir vurdert før belastningen på kortet finner sted.
Dersom et brukersted opererer med metoder som ikke synes etisk forsvarlige eller etterrettelige, vil kortselskapet gripe inn når en kunde henvender seg, vurdere saken og eventuelt si opp brukerstedet.