Hopp til innhold

- Nordmenn er naive på reise

UD mener nordmenn på utenlandsferie forventer alt for mye av ambassaden og utenrikstjenesten.

Strandferie

Mange nordmenn kommer de neste ukene og måneden til å tilbringe mye tid på strender rundt omkring i verden.

Foto: Sophie LOUVET / PHOTOPQR/NICE MATIN

Rundt 80.000 nordmenn trenger hjelp fra norske myndigheter når de oppholder seg i utlandet i løpet av året, og mange av dem er naive når det gjelder forventninger til hva slags hjelp de kan få.

– Noen er naive, og det er ikke alle som er like godt forberedt når de skal ut og reise. For det er en stor forskjell på å reise til Spania enn til Dubai, sier leder av UDs operative senter, Mari Vålberg.

– Mange tror de tar med seg velferdsstaten ut i verden, men slik er det faktisk ikke. Man bør ta inn over seg at man har ansvar for seg selv, sier Vålberg.

1 av 5 har forsikring

Ifølge den norske ambassaden i Hellas reiser 8 prosent av oss til landet kjent for sommer, sol og lange strender hvert år.

De håndterere 3500 saker, og mye handler om problemer som oppstår fordi 1 av 5 ikke har tegnet reiseforsikring.

– Mange har blitt frastjålet lommebok eller de har kollidert en leiebil, sier konsul Elin Granmarken.

Lukter vondt

Men det trenger ikke være så dramatisk.

– Det er også tilfeller der folk drikker opp pengene sine, og at folk står og ikke har penger til å komme seg noe sted, sier Granmarken, som også kan fortelle om tilfeller der nordmenn har blitt neket hjemreise fordi de har luktet for vondt.

– Nordmenn generelt har et ganske høyt forventningsnivå til bistand, sier Vålberg.

Nordmenn er godt vant

Assisterende informasjonsdirektør i Europeiske forsikring, Emma Elisabeth Vennesland, er enig.

– Nordmenn er nok veldig godt vant til å bli tatt godt vare på dersom man blir syk eller det skjer noe her hjemme. Når man reiser ut i verden uten reiserforsikring har man ikke samme sikkerhetsnett, sier hun.

Hun tror også flere nordmenn, som ikke har vært så mye ute og reist tidligere, lar seg friste til å legge ferien utenlands, i tillegg sier hun at metodene for å loppe turister mer og mer utspekulerte.

– For de fleste går reisene helt uten problemer, men mange tenker nok at uhellet skjer ikke meg, så er det nok også noen gjerrigknarker som vil spare de pengene en reiseforsikring koster og så er det de som rett og slett glemmer det, sier Vennesland.

Video Europeiske om nordmenns naivitet i utlandet

SE VIDEO: Europeiske om nordmenns naivitet i utlandet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger