Hopp til innhold

Stinkende sko? Slik blir du kvitt den vonde lukten

Ønsker du å spare deg selv og omgivelsene for eimen av sure og svette treningssko? Da kan disse rådene være verdt et forsøk.

sko

Treningssko bør få mulighet til å tørke fortest mulig etter trening. En klassisk tabbe mange gjør, er å legge de svette treningsskoene i en plastikkpose, sier forsker i SIFO.

Foto: Marianne Holden / NRK

Materialet i skoene kan danne en perfekt grobunn for bakterier.

Riktig temperatur, fuktighet, litt næringsstoffer og tett materiale er optimale forhold for bakterier som produserer vond lukt.

Ikke nødvendigvis et tegn på dårlig hygiene

Små bakterier trives særlig godt i fuktige og tette sko.

– Bakteriene er helt naturlige og er ikke farlige, men kan likevel plage en del med den sure eimen de produserer, sier Karina Ødegård.

Karina Ødegård

Å fryse skoene kan drepe bakteriene, men tar ikke nødvendigvis vekk lukten, forklarer Karina Ødegård.

Hun har bakgrunn fra analytisk kjemi og har jobbet med luktproblematikk i mange år.

Hun mener det er viktig å gi føttene den luften de fortjener.

– Gå gjerne uten sokker og luft føttene ofte, råder Karina Øygård.

Hun forteller at dårlig lukt ikke nødvendigvis betyr dårlig hygiene. Huden er full av bakterier vi mennesker er avhengige av.

– Vi lever i en symbiose med bakterier, og dette bør ikke forstyrres for mye, så man skal være litt forsiktig med antibakteriellhysteriet, mener hun.

– Et problem mange sliter med

Eystein Enoksen

Å bruke rene og gode sokker fra skoene er helt nye, er mest effektivt, mener NIH-professor Eystein Enoksen.

Foto: NIH

Eystein Enoksen, professor ved Norges Idrettshøgskole, forteller at vond lukt fra treningssko er et problem mange, blant annet han selv, sliter med.

Hans tips er å lufte skoene etter trening og sørge for at de holder seg tørre. I tillegg har han god erfaring med sokker som er designet for trening.

– Spesialdesignet løpssokker er det beste tipset fra meg. Jeg er overrasket over hvor lite svette og lukt som setter seg i skoene ved bruk av disse, sier han.

Det beste er å forebygge vond lukt, mener han.

Når lukten først har satt seg, pleier han selv å ty til maskinvask på lav temperatur, selv om noen mener det kan ødelegge skoene.

– Vi burde vel gjerne starte et forskningsprosjekt på dette problemet, sier han lurt, med et lite snev av alvor.

– Ikke putt treningsskoene i plastikkpose

Ingun Grimstad Klepp er forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og har forsket på lukten av svette i ulike tekstiler.

Treningssko var ikke med i testen, men Klepp mener likevel en del av resultatene kan overføres til bekjempelse av vond lukt fra sko.

– Undersøkelsen vår viser i korte trekk at syntetisk treningsstøy lukter mest, mens ull og bomull har mindre luktintensitet. Vasker du syntetisk stoff med skyllemiddel, blir den vonde lukten i tillegg forsterket.

– Har du problemer med vond lukt fra treningssko, bør du for eksempel velge sokker av ull eller bomull. Å ikke bruke sokker i skoene eller vaske syntetiske sokker med skyllemiddel, er ikke å anbefale, sier hun.

Uansett hvilket materiale skoene eller sokkene er lagd av, vil det lønne seg å holde dem mest mulig tørre, mener hun.

– Bakterier trives i våte elementer. Jo fortere sko og treningstøy tørker, jo bedre.

En klassisk tabbe mange gjør, er derfor å legge de svette treningsskoene i en plastikkpose etter trening.

– Da får ikke skoene nok oksygen til å tørke. Vil du unngå at skoene kommer i kontakt med resten av treningstøyet i bagen, er en tøypose eller et treningsnett bedre alternativer.

Ingun Klepp

– Testen vår viste også at syntetiske treningstøy med ulike antibakterielle og bakteriedrepende udør-kontroller lukter litt mindre enn andre synttiske stoffer, men mer enn ull og bomull, sier forsker Ingun Grimstad Klepp.

Foto: Pressebilde

– Det viktigste er at skoene får mulighet til å tørke fortest mulig, også under transporten hjem fra trening, sier hun.

Klepp anbefaler ingen å bruke klær eller sko med antibakterielle kjemikalier, som for eksempel sølv, på grunn av de negative virkningen dette kan ha på miljøet.

– Her er det mye vi ikke vet, og litt vond lukt er til å leve med. Et problem er at hverken sko eller klær er utsyrt med innholdskdeklarasjoner, men påstander om «odørkontroll» bør vekke en viss misstanke, sier hun.

– Kattepisslukt av 90-tallssåler

Sliter du med vond lukt, bør du gjerne se etter sko som har mesh, et ventilerende nettingstoff, anbefaler daglig leder ved Løplabbet, Tor Fauske.

Han forteller at sure sko særlig var et problem på 90-tallet, da sko med polyuretansåle var i vinden.

– Dette materialet reagerte særlig med dritten vann hvis man hadde vært ute og løpt i terrenget, og førte til en distinkt kattepisslukt som mange klagde på. Materialet ble tatt av markedet , og vi har ikke fått noen reklamasjoner på dette i dag, sier han.

Tor Fauske

Det viktigste er å la skoene tørke. Å slenge skoene i skapet eller la dem ligge i bagen til neste trening, er ikke særlig lurt, sier daglig leder av Løplabbet, Tor Fauske.

Foto: Löplabbet

Fauskes råd mot vond lukt er å tømme treningsbagen så fort en kommer hjem, og gjerne ta ut innersålen og vaske og tørke dem.– Et annet godt tips kan være å putte avispapir i skoene slik at de tørker fortere, sier han.

Maskinvask kan være løsningen

Skoprodusentene advarer gjerne mot maskinvask fordi enkelte vasker skoene på et altfor varmt program slik at limet løsner og sålene trekker seg sammen.

Fauske mener i likhet med Eystein Enoksen at dette ikke er et problem, så lenge skoene blir vasket på et skånsomt program.

– Vasker du skoene i maskinen, er det på eget ansvar, men jeg har selv ikke erfart at 30-gradersvask i maskinen skader dempingen eller ødelegger kvaliteten på skoene. Dette har fjernet lukten fra mine sko, sier han.

– Det viktigste er å la skoene tørke ordentlig.

Bruk imidlertid ikke elektriske skotørkere og sett ikke skoene oppå varmekabler.

Da kan overdelen krympe og gjøre at sålen krøller seg opp. Dessuten har ikke mellomsålen i skoen godt av å bli for varm og tørr. Den mister spenst og elastisitet og får redusert sine støtdempende egenskaper betraktelig, melder løplabbet.no.

Hva gjør du med joggesko som stinker som pesten? – Del dine tips i kommentarfeltet.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)