Hopp til innhold

Sommerbrun med sprøyte

Mange ønsker å bli ekstra brune i sommer og injiserer hormoner for å få den rette fargen. - Farlig, mener Legemiddelverket.

Bikini

- Der det er penger å tjene, kommer det fort useriøse aktører inn på markedet, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: Martin Bernett


Melanotan II, også kjent som ”barbiedop”, er forbudt å bruke, selge og føre inn i landet. Likevel er det forholdsvis lett tilgjengelig i ulike nettbutikker.

Stoffet gjør deg ekstra brun, samt at appetitten og sexlysten øker.

- Det kommer en jevn strøm med melanotan hit til oss, ofte bestilt fra England og USA, forteller kontorsjef Jon Aspelund hos Tollvesenet i Oslo til NRK.no.

Melanotan går under betegnelsen "farmasøytiske produkter som ikke er narkotika".

Kommer Tollvesenet over legemiddelet, er rutinen klar.

- Da ber vi om legeresept, og det får man ikke på melanotan. Kan ikke mottaker vise til resept, blir pakken destruert eller sendt i retur ut av landet, sier Aspelund.

Kontorsjefen forteller at på landsbasis blir mellom 400 og 500 postforsendelser med farmasøytiske produkter destruert eller returnert hver eneste måned.


Overstimulerer hudpigment

Steinar Madsen, avdelingsoverlege Statens legemiddelverk

Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

En injeksjon med hormonstoffet melanotan kan gi en mørk brunfarge fordi det overstimulerer pigmentstoffene i huden, de såkalte melanocyttene.

- Dette er et stoff som verken er godkjent som legemiddel i Norge eller i noe annet EU-land, forteller avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til NRK.no.

- Det sirkulerer i undergrunnen, ofte i dop- og kroppsbyggermiljøer, sier han.

LES OGSÅ: Spør eksperten: Fjerning av føflekk

LES OGSÅ: Spør eksperten: Føflekker på penis

LES OGSÅ: Spør ekspertene: Farlig brun?

Skittent stoff

Madsen advarer sterkt mot å bruke stoffet. Det kan gi en økning i størrelse på føflekker, og en mulig bivirkning er ondartet føflekkreft.

- Man utsetter seg også for annen risiko ved å injisere melanotan, fordi man ikke vet hva som er i sprøyten. Verken om stoffet er det det utgir seg for å være, eller om det er rent eller fullt av bakterier, sier Madsen.

- Der det er penger å tjene, kommer det fort useriøse aktører inn på markedet, legger han til.

LES OGSÅ: - Elektronisk nese kan lukte hudkreft

LES OGSÅ: Advarer mot nettpiller

(Saken fortsetter under bildet)

Melanotan

Hormonstoffet injiseres i kroppen ved hjelp av en sprøyte.

Setter sprøyter

Melanotan er et hormonstoff som blir ødelagt i magesekken. Derfor må det injiseres med sprøyte.

Dette øker faren for alvorlig infeksjon, i og med at giftige stoffer og bakterier som kan være i stoffet vil komme rett inn i kroppen.

Det kommer stadig flere meldinger om bivirkninger, ifølge Legemiddelverket.

Det er meldt om et tilfelle med en livsfarlig infeksjon i huden og lungene hos en norsk person som brukte Melanotan. I dette tilfellet var glasset med Melanotan forurenset med bakterier.

- Melanotan gir heller ikke særlig pen brunfarge. Man kan bli blåbrun og flekkete i huden, samt at leppene blir misfarget, forteller Madsen i Legemiddelverket.

Også svenske og danske legemiddelmyndigheter går i disse dager ut med en advarsel mot bruk av hormonstoffet.

LES OGSÅ: Slik sjekker du føflekkene dine

LES OGSÅ: Lokket med brun, slank og kåt

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)