Hopp til innhold

Slik trimmer du hekken

Usikker på hvordan du skal trimme hekken? Her er tipsene som gir deg best resultat

 

Foto: ScandinavianStock Photo

Valg av hekketrimmer har mye å si for resultatet. Du kan velge mellom elektrisk eller bensindrevet motor, og de umiddelbare forskjellene er åpenbare. En bensindrevet klipper kan du ta med deg hvor som helst, en elektrisk er alltid avhengig av strøm.

 

Elektrisk er best

Er du usikker på hva du skal velge er en elektrisk hekklipper til syvende og sist enklere i bruk. Den veier litt mindre enn en med bensinmotor, den støyer ikke like mye og lukter ikke eksos.

Riktignok framstår de elektriske klipperne som litt motorsvake i forhold til de bensindrevne, men den umiddelbare og lokale miljøgevinsten er nok i favør av den elektriske trimmeren.

 

Størrelsen er viktig

Det er de oppgavene du skal løse som bør avgjøre størrelsen på  trimmeren du velger. Med størrelse må man også ta hensyn til motorstyrke og lengden på kuttesverdet.

Store, kraftige hekker eller små trær kan tas med en hekktrimmer, men en trimmer har sin begrensning. Det er forskjell på en trimmer og en motorsag, og det er dumt å overbelaste en elektrisk trimmer med en jobb som er for tøff.

En trimmer som stadig kjører seg fast vil resultere i blåste sikringer eller en svidd motor. Det kan kanskje være en ide å ”gå opp en størrelse” dersom man velger elektrisk trimmer.

 

Bruk og sikkerhet

De fleste trimmere har et dobbeltsidig blad som gjør at du kan arbeide i flere retninger, med større bevegelser og med større rekkevidde. 

Under arbeid burde man alltid bruke hansker, briller og høselvern. Noen bruker også vernebukse får å forhindre skader på legger, knær og lår, og refleksvest når de tar hekken langsmed veien.

 

Viktig å vite

Det er viktig at hekktrimmer er konstruert slik at du må klemme inn to håndtak for at den skal virke. Dette øker sikkerheten betydelig.

Det er også viktig at balansen i maskinen er god. Er trimmeren for- eller baktung kan det fort bli slitsomt å arbeide over lengere tid, spesielt med høye hekker.

 

De vanligste tabbene

Ikke trim hekken når det regner, vent heller til det blir oppholdsvær. Strømkabelen kan være en utfordring for trimmingen. Et legg over nakken eller en ”påseling” som en slags ryggsekk, med nok slakk foran, gjør at du antagelig har mindre sjanes for å kutte din egen kabel når du jobber.

I tillegg hjelper det hvis du alltid klipper i retning fra strømuttaket og med ledningen liggende bak deg.

 

Vedlikehold av trimmeren

Dersom du henger opp trimmeren i et nettinggjerde under arbeid, kan sverdet få skader som gjør at det trenger tilsyn av forhandler eller spesialist.

Et kuttesverd går også fort tørt. Kontinuerlig behandling med olje forlenger trimmerens levetid og gjør at den jobber lettere. Riktig olje får du blant annet kjøpt hos forhandlere av hekktrimmere.

 

Før du klipper

Gå noen meter unna hekken og dann deg et bilde av hvordan du vil at den ferdig klipte hekken skal se ut.

Er det linjer eller kontraster i terrenget, i annen vegetasjon eller i bygninger hekken står mot - eller inntil - som har linjer du ønsker å forsterke eller fremheve? Skal hekken ha en framtidig oppgave som ”veileder” eller dekorasjon?

Tenk langsiktig – og da snakker vi kanskje om flere år – før du klipper.

Når du klipper, så klipp ti cm mindre enn det du har planlagt, gå litt unna, sikt, vurder linjer og høyder, og ta så den siste fintrimmen.Forbrukerrapportens test av hekketrimmere finner du her: Test av hekketrimmere

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)